Actualitate

Apa care ucide

In timp ce batranii din Chisinau se avanta cu pumnii asupra Consiliului municipal pentru decizia de a majora tarifele la apa si canalizare, locuitorii din alte regiuni ale republicii sunt de acord sa plateasca oricat o fi, numai sa aiba apa potabila. In RM exista localitati in care apa lipseste pana si in fantani, viata oamenilor din asezarile respective transformandu-se intr-o acerba lupta pentru supravietuire…

Saraci si insetati

Locuitorii din Schinoasa, Calarasi, isi potolesc setea cu apa din cele trei fantani pe care le au in sat. Cei mai harnici, care se trezesc pe la patru dimineata, au norocul sa-si umple cate un butoi, care le ajunge pentru toata ziua. Pentru ceilalti apa e un lux care, in cel mai bun caz, e pe jumatate cu namol… In alt capat de tara, situatia nu difera prea mult. Nisipul le scrasneste printre dinti oamenilor, iar din cauza continutului inadmisibil de mare de nitrati in apa, un copil a murit in aceasta iarna. Potrivit cifrelor oficiale, circa 80% din fantanile din RM sunt otravite cu nitrati si mai mult de jumatate din populatie se aprovizioneaza din apele subterane poluate.

La Schinoasa, oamenii sufera din generatie in generatie de lipsa apei potabile. Autoritatile dau neputincioase din umeri, spunand ca de vina este amplasarea nereusita a satului, intr-un loc in care apa se afla la mare adancime. Din aceasta cauza fantanile, care au circa 15-20 de metri adancime, seaca pe timp de vara. „N-avem apa ca sa ne spalam. Dar despre ce fel de spalat poate fi vorba? Uneori ni se usuca-n gat si n-avem ce bea. Tare ni-i greu”, isi spune pasul Ala Popcov. S-a incercat rezolvarea situatiei anul trecut, cand Fondul de Investitii Sociale a alocat 50.000 de lei pentru constructia unei fantani arteziene care trebuia sa aprovizioneze cu apa potabila cele 85 de familii de etnie roma. Proiectul insa nu a prevazut si un mecanism prin care apa sa fie pompata in gospodariile oamenilor. Acum din aceasta fantana, situata la un capat de sat, poti sa iei apa doar daca sufli cu putere in teava prin care ea curge. Volumul insa este insuficient pentru toti locuitorii.

Catunul Schinoasa nu este insa un exemplu unic. Potrivit datelor statistice, in RM, 80% din localitatile rurale nu au acces la servicii sanitare si la apa de calitate. Doar 15% din populatia rurala are acces la surse de apa prin apeduct. Accesul limitat la surse de apa potabila si calitatea ei nesatisfacatoare influenteaza in mod direct sanatatea. Specialistii de la Centrul de medicina preventiva sustin ca 25-33% din boli sunt cauzate de factorii de mediu, iar 20-25% din bolile diareice acute, hepatitele virale A au la baza nivelul scazut al calitatii apei. Potrivit informatiei de la Ministerul Sanatatii, de la inceputul anului pana in prezent a crescut numarul cazurilor de infectii intestinale acute cu 22,1%, iar numarul celor bolnavi de hepatita virala C – cu 16,3%. Seful Catedrei de igiena si epidemiologie a USMF, Nicolae Opopol, a analizat impactul utilizarii apei necalitative asupra sanatatii oamenilor, in special, asupra copiilor. In concluzie, apa cu nitrati este cauza a zeci de decese ale copiilor de varsta frageda, iar, folosita ca baza pentru prepararea mancarii, aceasta apa cu nitrati conduce la grave intoxicari, soldate cu moartea.

Un bebelus a murit dupa ce a consumat apa cu nitrati

Cazul unui bebelus de o luna, care a murit in urma consumului de apa poluata, i-a cutremurat pe toti satenii din Otac, Rezina. Familia in care s-au nascut gemenii nu a stiut ca apa scoasa din fantana de langa casa contine nitrati. Unul dintre copii a facut o criza si a decedat. Recent, aceeasi poveste mai nu s-a repetat cu bebelusul ramas in viata. Din fericire, medicii l-au salvat… Oamenii continua sa scoata apa din aceasta fantana, pentru ca nu au alta in apropiere. Mai mult, toate fantanile din sat sunt poluate si prezinta risc pentru sanatate, iar majoritatea locuitorilor din Otac au probleme cu rinichii si cu pietrele la fiere si ajung frecvent pe masa de operatie.

Cei care locuiesc in partea din deal a satului, insa, nici de apa poluata nu au parte. Fantanile lor au secat si, ca sa-si potoleasca setea, localnicii trebuie sa parcurga vreo jumatate de km pana-n centrul satului. Potrivit consilierei locale Eugenia Doni, o gospodarie are nevoie de cel putin 100 de litri de apa pe zi pentru animale, gatit si spalat. La gradinita si la scoala, apa este carata cu caruta de la o fantana situata la marginea satului. „Ce fata va vrea sa se mute in acest varf de deal si sa traiasca cu feciorul meu? Cand o sa vada ca n-avem cu ce ne potoli setea, ce-o sa zica? Nici maritis nu i-o trebui”, ne spune Eugenia Doni.

Desi cunosc situatia, autoritatile n-au luat nicio masura, pentru ca asta presupune investitii enorme. Bani insa nu vor primi, caci in 2007 candidatul la functia de primar le-a promis satenilor ca le va aduce apa in curte, accesand in acest scop o prima transa de 168.000 lei pentru constructia apeductului. Doar ca banii au fost ingropati o data cu furtunul prin care trebuia sa curga apa. Localnicii au adunat suplimentar bani, au sapat santuri, si-au cumparat contoare, dar degeaba – sistemul nu a devenit functional. I-au cerut socoteala primarului pentru banii disparuti, dar el a iesit basma curata…

Cana cu apa, un pericol real pentru copii

Profesorul Nicolae Opopol ne spune ca in mediul rural se inregistreaza anual pana la zece izbucniri de infectii intestinale, transmise prin apa la copii si adolescenti, in gradinite si in scoli. De regula, e vorba de hepatita A si in majoritatea cazurilor de vina este apa din fantani. In lume, zilnic, 30.000 de decese sunt provocate de lipsa apei sau de slaba calitate si igiena a acesteia. „In 80% din fantanile din republica concentratia de nitrati depaseste valoarea de 70 mg/litru, ajungand la 120, in timp ce limita admisibila este de 50 ml la litru.

Cel mai mult sufera din aceasta cauza copiii, anemiile cu grad avansat numarandu-se printre cele mai grave consecinte”, adauga Dumitru Sereteanu de la Centrul national de medicina preventiva. De la consumul apei poluate pot aparea mai multe tulburari, precum gusa endemica, caria si fluoroza dentara, intoxicatiile cronice cu pesticide. In localitatile in care continutul de nitrati in sursele de apa depaseste limitele admise, doar 64,2% din adolescenti se dezvolta conform varstei, 33% avand retard in dezvoltare.

Problema aprovizionarii cu apa potabila este recunoscuta la toate nivelurile drept una din prioritatile nationale. Solutionarea ei insa, precum si rezultatele, se lasa asteptate. Banii alocati in 2008 pentru Programul national de alimentare cu apa – 347,3 mln. lei – au fost impartiti la sapte orase si 50 de sate. Administratia publica centrala si APL au o contributie nesemnificativa la asigurarea drepturilor la un mediu sanatos – de 10% si, respectiv, 5%. Din cauza saraciei, aprovizionarea cu apa a localitatilor e pusa pe seama ONG-urilor si organizatiilor internationale – 80% (Comisia Europeana, Banca Mondiala, Comitetul Stiintific pentru Pace si Securitate al NATO, PNUD etc.), iar populatia se implica in proportie de doar 5%.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *