Actualitate

Arcul de Triumf din Capitală inclus într-un clasament întocmit de o revistă din Rusia

Arcul de triumf a fost construit acum 170 de ani. A doua denumire a monumentului de arhitectură este "Porțile Sfinte". Asta pentru că era amplasat între Catedrală, Clopotniță și sediul mitropoliei, care se afla pe locul actualei clădiri a Guvernului. Iar, de sărbători, drumul mitropolitului spre Catedrală trecea prin acest arc.

"Este un monument de arhitectură foarte, foarte interesant, prin faptul că a apărut accidental în inima Chișinăului. El nu trebuia să fie aici. Dar, în 1836, când s-a terminat construcția clopotniței și Catedralei, a fost adus de la Ismail clopotele, cele șapte clopote mari. Cel mai mare avea șapte tone și jumătate. Au încercat să-l instaleze, nu au putut. Geamurile de la clopotniță erau mai mici decât clopotul. Și atunci generalul Feodorov a propus să fie construită o clădire separată", a spus istoricul Iurie Colesnic.

Oamenii spun că sunt mândri de faptul că o construcţie din Capitală a ajuns în acest clasament:

"Mă bucur de așa apreciere. Dar ar trebui să arate încă mai frumos. Ar trebui reparat, de adus la o stare măcar ca arcul de triumf din Paris. Nu se compară după mărime, dar am dori să-l avem încă mi frumos."

"Topul realizat recent, demonstrează că avem realizări bune. Posibil arcul nostru nu este cel mai mare și cel mai frumos, dar totuși poate fi comparat cu altele din întreaga lume."

Clasamentul a fost întocmit de revista "Aeroflot Premium". Pe primele patru poziţii se află arcurile de triumf din Moscova, Roma, Paris și Londra. Monumentul din țara noastră le-a depășit pe cele din Kiev, București, Kursk, Barselona și Sardarapat, din Armenia.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *