Ultima oră

Arhivele SIS mărturisesc despre acţiuni negate de comunişti

Nina Postică a studiat, în special, atitudinea oamenilor faţă de regimul sovietic în anii 1940-1950 şi a ajuns la concluzia că populaţia băştinaşă a avut o atitudine ostilă faţă de sovietici şi că regimul a fost instaurat cu forţa armelor, lucru negat de puterea comunistă.

„Documentele din arhivă demonstrează că numai minorităţile iniţial au salutat venirea sovieticilor în Basarabia, însă şi acestea mai târziu au regretat, formând în Bălţi organizaţii de rezistenţă”, spune Nina Postică. „După 28 iunie 1940, în Orhei a activat organizaţia „Maidahonda”, la Liceul „Vasile Lupu”, care efectua diverse acţiuni împotriva sovieticilor, începând cu răspândirea foilor volante şi ajungând până la diversiuni, cum ar fi arborarea tricolorului pe clădirea NKVD din Orhei”, constată membrul comisiei.

Mai multe documente denotă că minorităţile şi-au schimbat atitudinea faţă de sovietici după reformele promovate de aceştia: naţionalizările şi deportările. În teritorii au fost constituite organizaţii de tineret, dar şi de ţărani, care îşi doreau unirea cu România.

Sursa: Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *