Timpul Local

Arme de foc, pneumatice şi muniţii reţinute în vamă

În urma efectuării controlului fizic al unui microbuz „Mercedes Sprinter”, condus de un locuitor al satului Mihuleni, raionul Şoldăneşti, sub salteaua patului de dormit a fost depistată o armă pneumatică de marca „Diana” model „Panther” şi 312 alice din plumb, care nu au fost declarate şi prezentate controlului vamal.

Al doilea caz, înregistrat în luna aprilie anul trecut la această vamă a avut obiect al contravenţiei 1000 tuburi de cărtuşe calibrul 12 şi 400 tuburi de cărtuşe calibrul 16 pentru arme de vânătoare. Articolele, produse în Italia erau ascunse într-un autocamion de model „Mercedes Sprinter" cu numere de înmatriculare străine, care se deplasa din Italia în Republica Moldova. Şoferul, un locuitor al satului Oniţcani, raionul Criuleni nu avea acte de provenienţă legală a arsenalului. Şi tot în aprilie anul trecut în timpul efectuării controlului vamal al unui mijloc de transport „Audi Q7”, condus de un cetăţean al României, într-o jachetă de pe bancheta din spate a fost depistat un pistol de model „Walther”, iar în buzunarul portierei a fost ascuns un aparat cu şoc electric de model „Type 609”. Magazia pistolului era încărcată cu 6 cartuşe cu bilă de cauciuc. Alte 11 cărtuşe cu bilă din cauciuc au fost depistate în cotiera amplasată între banchetele şoferului şi cea a pasagerului.

La pista de intrare în Republica Moldova a unui microbus de model "Mercedes-Vito" înregistart în Chişinău, în care se transportau colete neînsoţite din Turcia, vameşii postului vamal Giurgiuleşti – Galaţi au depistat tăinuit de controlul vamal un întreg arsenal: 49 cartuşe pentru pistol cu gaz, 105 tuburi de cartuşe, 297 capse, 200 dopuri pentru cartuşe pentru arma de vînătoare,un dozator, 10 gloanţe jecan şi un încărcător pentru pistol.

La postul vamal Otaci, Biroul Vamal Briceni, la pista de intrare în ţară, în urma controlului vamal, în unitatea de transport “Lada” cu numere de înmatriculare străine, la volanul căruia se afla un cetăţean al Federaţiei Ruse, s-a depistat marfă nedeclarată organului vamal şi anume 13 cuţite decorative şi un pistol pneumatic de tip MP – 47.

La postul vamal "Cahul-Oancea" în procesul efectuării măsurilor de control privind întroducerea pe teritoriul R. Moldova a mărfurilor şi bunurilor, nedeclarate sau tăinuite de organul vamal, a fost supus verificării mijlocul de transport de model "FIAT DUCATO" înmatriculat în Marea Britanie, condus de un cetăţean al R. Moldova, prin care acţiune a fost curmată o tentativă de încălcare a legislaţiei vamale. În unitatea de transport, printre bagajele personale ale conducătorului auto, au fost depistate un 2 puşti pneumatice.

Ce-a mai mare surpriză avea să fie descoperită la Leuşeni. Într-un recipient din plastic de 200 litri, învelit cu o peliculă din polietilenă, printre lucrurile şi obiectele de uz casnic, cu care era umplut butoiul, era şi o arma de vânătoare cu ţeavă lisă de origine spaniolă, modelul "Lonber".
În data de 23 ianuarie a.c, în timpul efectuării controlului la postul vamal intern Vadul lui Vodă al pasagerilor unui autobus care circula pe ruta Harkov-Chişinău, în bagajele unui cetăţean moldovean au fost depistate 6 unităţi de arme de foc (pneumatice) – pistoale de model "Makarov", "Colt", "Ekol", iar în două pungi de polietilenă – 150 tuburi compresie gaze şi 100 pachete cu bile metalice ambalate a câte 100 bucăţi. Pasagerul, un chişinăuean de 25 ani nu a declarat organului vamal mărfurile transportate şi a recunoscut că obiectele din arsenal au fost procurate de el în oraşul Harikov, Ucraina de la un magazin specializat cu scopul de a le realize în Republica Moldova.

Potrivit Serviciului Grăniceri, pe unele cazuri au fost întocmite procese-verbale asupra contravenţiei vamale prevăzute de art. 193 (al.12) al Codului de contravenţii administrative al Republicii Moldova, având ca urmare amendarea persoanei şi confiscarea obiectului contravenţiei, alte cazuri de contravenţii cu arme şi muniţii nedeclarate controlului vamal, au fost calificate conform art.287 al.10 CC, armele fiind reţinute în vederea confiscării şi transmise după competenţă organelor abilitate cu dreptul de aplicare a prevederilor legii. În toate cazuri transportatorii au încălcat stipulările Legii cu privire la arme Nr.110-XIII din 18.05.94 (Denumirea în redacţia Legii nr.563-XV din 19.10.2001) publicată în Monitorul Oficial al R.Moldova nr.4/43 din 08.09.1994). Transportatorii nu posedau autorizaţia eliberată de organele teritoriale pentru transportarea armelor, din aceste considerente controlul vamal-grăniceresc a acţionat în conformitate cu prescripţiile tehnologiei de aplicare a legislaţiei. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *