Actualitate

ArtSadova aduna artistii din lume

In luna septembrie, satul Sadova din raionul Calarasi s-a transformat intr-un areal al inspiratiei si culturii care a adunat pictori, ceramisti, fotografi, sculptori, muzicieni, actori, scriitori din mai multe tari. Ei si-au dat intalnire la Centrul de cultura „ArtSadova”, primul de acest fel din Moldova, unde timp de zece zile au fost realizate lucrari de arta, organizate expozitii, prezentari de carte si de film etc.

Centrul de cultura „ArtSadova” activeaza din luna aprilie 2009 si primele contacte cu lumea buna a… muzelor membrii lui le-au stabilit participand la taberele de creatie din Romania, Polonia si Ungaria. Experienta acumulata le-a fost de mare ajutor si iata ca, in septembrie, „ArtSadova” organizeaza un important simpozion international de creatie.
„Teatrele si expozitiile din Moldova nu sunt luate cu asalt de catre vizitatori. Din acest motiv, noi am decis sa ducem creatia printre oamenii de rand, adica sa promovam arta in popor.

Astfel, a aparut ideea aparitiei unui Centru de cultura la care sa participe oameni de arta din toate domeniile. Si ne bucuram ca pe parcursul celor zece zile cat ne-am aflat la Sadova, Simpozionul International de Creatie cu genericul „Caldura dialogului… la o ceasca de cafea” a fost vizitat de circa 300 de oameni de creatie. Iar una din bucuriile noastre cele mai mari a fost ca in urma acestui act cultural mai multi oameni si-au dat seama ca fara arta nu poti exista. Un exemplu in acest sens e primarul satului Sadova, Tudor Aghinia, care pur si simplu s-a indragostit de creatie”, ne-a spus artistul plastic Valentin Rusu. Pe parcursul acestui an la Sadova urmeaza sa fie deschisa o galerie, primele tablouri fiind daruite de Eleonora Romanescu si Vasile Cojocaru.

Aceasta veritabila tabara de inspiratie artistica a intrunit circa 20 de pictori din Moldova, Romania, Ucraina si Ungaria care au creat, nemijlocit aici, opere de arta. Incepand cu 15 octombrie, acestea vor fi expuse la Galeria „Artium” din incinta Centrului comercial MallDova din Chisinau, in cadrul expozitiei intitulate „Prietenii „ArtSadova”.

In cadrul simpozionului, scriitorul Vasile Capatana si-a prezentat cartea „Izvoarele Luminii”, un volum antologic tradus in sapte limbi, iar taraful Liceului de muzica „Stefan Neaga” din Chisinau a sustinut un recital exceptional. Pe parcursul acestor zile, mai multi oameni de creatie din diferite domenii au sustinut cate un master class la ceramica, arte decorative, pictura etc., implicandu-i in activitatile lor si pe vizitatori. De exemplu, reprezentantii din Ucraina i-au invatat pe vizitatori cum se confectioneaza papusi din hartie si panza, iar ceramista Irina Osadci a impresionat publicul cu o lectie despre ceramica populara si moderna.

Unul dintre evenimentele de rezonanta a fost prezentarea de catre regizorul Vlad Druc a filmului documentar „Aria”, inspirat din viata tragica a marii cantarete Maria Cibotari. Proiectul a fost sustinut de Aurel Danila, ex-ambasador in Germania.

La eveniment a fost prezent si Alexandru Stucalov, presedintele Asociatiei „Coffee Club”, care le-a impartasit oaspetilor secretul prepararii celei mai aromate cafele. El a demonstrat macheta statuii logofatului Tautul, primul moldovean care a baut cafea. Statuia va fi inaugurata curand, cu ocazia implinirii a 500 de ani de cand un moldovean a baut pentru prima data o ceasca de cafea.

La tabara de creatie au participat si oamenii din Sadova. Gospodinele s-au intrecut la concursul placintelor alaturi de reprezentantii Ungariei care si-au prezentat si ei maiestria culinara. Igor Caldare, presedintele Asociatiei muzeelor mesterilor si mestesugurilor, a venit si el cu o surpriza, invitand cateva persoane care au pregatit bucate nationale gagauze pentru toti participantii.

Ideea de a uni taberele de creatie intr-un centru organizat – „ArtSadova” – ii apartine Elvirei Cemortan-Volosin. Dupa ce a participat la mai multe tabere de creatie din diferite tari, ea a decis ca e timpul ca si oameni de arta din alte tari sa se intruneasca la noi. In cadrul centrului, artistii isi dau frau liber imaginatiei si creeaza opere de arta inedite. Organizatorii Centrului „ArtSadova” spera ca la acesta sa se alature cat mai multa lume inspirata.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *