Actualitate

Asasinarea jurnalistei din Malta. Premierul refuză să demisioneze, oamenii ies în stradă

Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului din capitala La Valletta și au cerut dreptate pentru Daphne Caruana Galizia, jurnalista care a expus corupția din rândurile elitei politice și de afaceri a Maltei. Ea a murit după ce o bombă i-a aruncat în aer mașina, la 16 octombrie 2017.

Demonstranții au mărșăluit având în mîini fotografii ale victimei și au cerut demisia imediată a premierului Joseph Muscat. Totul, după ce un om de afaceri care ar avea legături cu oficiali din Guvern a fost pus sub acuzare pentru complicitate la crimă.

Însă parlamentarii din Partidul Laburist, aflat la putere, și-au exprimat susținerea unanimă pentru premierul Muscat. În plus, ministrul economiei, Chris Cardona, s-a reinstalat duminică din funcția din care se autosuspendase, marți, după ce a fost interogat și el de poliție.

Prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, este suspectat că ar fi intervenit în ancheta asupra morții jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Supus unei presiuni intense de a demisiona, el a obţinut duminică sprijinul Partidului Laburist pentru a rămâne în funcţie probabil până în ianuarie. Sâmbătă, surse din cadrul Partidului Laburist au indicat că partidul îşi va alege un nou lider pe 18 ianuarie şi că Joseph Muscat „va demisiona oficial când noul lider va fi ales”, scrie Agerpres.

Joseph Muscat, aflat la putere din 2013, a organizat duminică o reuniune de urgenţă cu 36 parlamentari şi miniştri ai Partidului laburist. Reuniunea, care a durat patru ore, a fost convocată după inculparea, sâmbătă, a antreprenorului Yorgen Fenech, pentru complicitate în asasinarea lui Daphne Caruana Galizia.

Laburiştii au mai decis duminică să dezbată în parlament, săptămâna viitoare, ultimele evoluţii ale anchetei privind asasinarea lui Daphne Caruana Galizia. Este vorba despre declaraţiile unui intermediar, ale unui şofer de taxi şi ale unui cămătar, care au dus la arestarea, la 20 noiembrie, a lui Yorgen Fenech.

Pe de altă parte, o delegaţie a Parlamentului European condusă de deputata olandeză Sophie in’t Veld se va afla în Malta de luni seară şi până miercuri. Această misiune urgentă a fost decisă din cauza „semnelor de întrebare care se ridică în privința independenţei sistemului judiciar şi a gravelor acuzaţii privind corupţia la cel mai înalt nivel” în Malta.

Luni, justiția urmează să se pronunţe asupra apelului făcut de Fenech, care cere revocarea anchetatorului-şef, Keith Arnaud, suspectat că are legături strânse cu prim-ministrul şi cu mâna sa dreaptă, Keith Schembri.

digi24.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *