Actualitate

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Rromilor

Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă rromii. Despre concepţia actuală a oamenilor despre rromi, discriminare şi toleranţă a vorbit directorul executiv al Centrului Naţional al Rromilor, Nicolae Radiţa.

La data de 8 aprilie, în majoritatea ţărilor lumii au loc seminare, festivaluri şi acţiuni umanitare. În acelaşi context Centrul Naţional al Rromilor din Republica Moldova organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Rromilor. Conform datelor neoficiale ale asociaţiilor acestei minorităţi etnice, în țara noastră există o comunitate de circa 200.000 de rromi. Nicolae Radița afirmă că problemele acestora sunt diverse, începând de la angajarea în câmpul muncii și terminând cu educație, sănătate.

„Statul și-asumat angajamentul de a susține comunitatea de rromi. Există inițiative la nivel de Guvern, precum Planul de acțiuni pentru rromi. Totuși progresele sunt destul de modeste, deoarece este nevoie de finanțare”, a spus Nicolae Radița.

Ziua Internațională a Rromilor este o conjuctură la nivel internațional, prin minoritatea etnică încearcă să atragă atenția asupra aspectelor care îi deranjează. Anul acesta, Centrul Național al Rromilor va organiza concerte, master-classuri prin care să demonstreze tradițiile autentice și flash-moburi.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *