Social

Astăzi începe admiterea în şcoli profesionale şi colegii

Începând de astăzi, doritori de a însuşi o meserie îşi pot depune dosarul pentru înmatricularea la studii în şcoli profesionale ori colegii. La concursul de admitere poate participa orice persoană, indiferent de vârstă.

Absolvenţii gimnaziilor, şcolilor medii de cultură generală şi liceelor sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele în instituţiile de învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate.

Ministerul Educaţiei a anunţat concursul a 13.500 de locuri cu finanţare bugetară şi 840 – în bază de contract. Admiterea în anul 2012 se va efectua la 67 de meserii (profesii) pe zece domenii ocupaţionale. Din anul acesta, tinerii vor avea ocazia să însuşească două noi profesii, incluse în Nomenclatorul meseriilor, şi care sunt frecvent solicitate pe piaţa muncii: „Montator utilaj şi sisteme tehnico-sanitare” – 25 de locuri, „Electrician-electronist auto” – 55 de locuri.

De asemenea, ministerul a anunţat concursul pentru 11.117 locuri de studii în colegii la 79 de specialităţi. Dintre acestea 5.386 sunt cu finanţare bugetară, cu 41 mai mult faţă de 2011, iar 5.731 pe bază de contract, cu 427 mai puţin faţă de anul precedent. Taxele de studii în şcolile de meserii şi colegii au rămas aceleaşi faţă de anul trecut şi variază între 2.500 şi 6.000 lei. Şi în acest an cea mai scumpă profesie este cea de medic.

Admiterea în şcolile profesionale şi colegii se efectuează în baza actelor de studii privind absolvirea gimnaziului, a şco¬lii medii de cultură generală sau a liceului, în ordinea descreşterii mediei de concurs. Candidaţii pot participa la concursul de admitere într-o singură institu¬ţie de învăţământ şi la meseria pentru care au optat.

Actele pot fi depuse la centrele de admitere în perioada 2-31 iulie. În R. Moldova există două licee profesionale, 47 de şcoli profesionale şi 13 şcoli de meserii, precum şi 46 de colegii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *