Politică

Autorităţile găgăuze cer introducerea unei cote de cinci deputaţi în Parlamentul de la Chişinău

Politicianul a spus în cadrul primei şedinţe a unei comisii formate din deputaţi de la Chişinău şi Comrat că această cotă ar fi necesară pentru a oferi siguranţă că găgăuzii sunt reprezentanţi în Parlamentul de la Chişinău. „Noi vrem să avem o cotă permanentă. Nu este de ajuns ca să participăm pe listele de partid. Noi vrem o garanţie clară ca să avem cinci deputaţi în conformitate cu această cotă”, potrivit lui Constantinov, citat de Agerpres.

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a evitat să comenteze această solicitare, accentuând că nu doreşte politizarea discuţiilor în cadrul comisiei nou-formate care are drept scop de a examina în ce măsură legislaţia naţională este în concordanţă cu privire la legea care se referă la statutul special al Găgăuziei.

Comisia respectivă a fost creată în urma unor disensiuni dintre Chişinău şi Comrat, mai ales în contextul a două referendumuri declarate ilegale de justiţie, defăşurate la 2 februarie, la care populaţia din regiune s-a pronunţat în favoarea dreptului la autodeterminare şi a aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Menționăm că, Unitatea Teritorial Autonomă Gagauz Yeri (Găgăuzia) are o populaţie de circa 150.000 persoane (aproximativ 4% din populaţia R.Moldova, fără regiunea transnistreană), dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populaţie ortodoxă, de origine turcă). La începutul anilor “90 ai secolului trecut, în regiune a existat o mişcare separatistă, care la un moment dat a anunţat şi independenţa regiunii, nerecunoscută însă.

sursa: evz.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *