CSI / Rusia

Avertisment: Supravieţuirea Ucrainei e vitală pentru România

O dezbatere asupra crizei din Ucraina a fost prilejuită de o conferinţă, organizată la Facultatea de Istorie, pe tema Zilei Victoriei şi a consecinţelor celui de-al doilea Război Mondial. Conferinţa a fost organizată la iniţiativa Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti.

Principalii invitaţi la conferinţă au fost Radu Dudău, de la Facultatea de Filosofie, alături de Bogdan Antoniu şi Marian Ştefănescu, de la Facultatea de Istorie. Cei trei fac parte din colectivul Centrului de Studii Euro-Atlantice.

Aceştia au susţinut că, după agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, statele occidentale au avut singura reacţie posibilă – aceea de a aplica Rusiei sancţiuni economice. “Comunitatea internaţională nu poate acţiona, mai mult decât în acest mod, mai ales când este implicată o mare putere”, a explicat lector dr. Bogdan Antoniu.

SUA şi Rusia cunosc riscurile folosirii armei atomice

Teoretic, împotriva Rusiei ar putea interveni NATO, dar această variantă ar fi catastrofală. “Rusia nu e o ţară care să poată fi pusă la colţ cu uşurinţă. Nu e o ţară fără alternative. Existenţa armei atomice schimbă foarte mult abordarea. Foarte uşor poate fi depăşit un prag critic. Există riscurile devastării totale de ambele părţi, pe care nimeni nu vrea să şi le asume”, a recunoscut conferenţiarul dr. Radu Dudău.

Dacă o ripostă militară a Occidentului împotriva lui Putin nu este recomandabilă, singura şansă a Ucrainei este să fie mai decisă în apropierea ei de organizaţiile politico – militare occidentale, cum ar fi NATO şi Uniunea Europeană.

Marian Ştefănescu a făcut o paralelă cu războiul din Vietnam, în care s-au implicat Statele Unite. “Din experienţa Vietnamului, America a învăţat ceva: nu poţi câştiga un război pentru alţii. Acum, Ucraina nu e decisă. Înainte ca Occidentul să fie mai ferm cu Rusia, e nevoie ca Ucraina să fie mai decisă şi să se apere singură”.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *