Actualitate

Banda lui Ianukovici a furat în 2,5 ani echivalentul unui buget de stat

Adjunctul procurorului general, Evgheni Enin, susține că în cei 2,5 ani ai mandatului Ianukovici s-au furat practic bani reprezentand echivalentul unui buget de stat al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Enin afirmă ca organizația criminală condusa de Ianukovici a inclus mai multe grupuri de influență.

”Potrivit anchetei, existau 7 grupuri de influenta. Am analizat în detaliu activitățile uneia dintre cele șapte aripi ale acestei organizații criminale – aripă coordonata de Kurcenko și Klimenko. Aceste persoane controlau activitatea în anumite sectoare ale economiei naționale a Ucrainei. Numai din regiunea Dnipropetrovsk, în fiecare lună, ei încasau aproximativ 100 milioane de dolari în numerar…“, – a declarat adjunctul procurorului general.

Enin afirma ca banii au fost apoi trecuti printr-o serie de operatiuni bancare și tranzacții financiare.

”Această aripă deținea mii de companii fictive pentru sustinerea carora au fost angajati aproximativ 400 de experți financiari. Alți 600 de experți erau responsabili pentru spalarea banilor. Este vorba despre un hub internațional de spalare de bani, care dupa ce ”albea” banii, îi folosea pentru achiziționarea de bunuri imobiliare, cluburi de fotbal, iahturi, voturi de parlamentari, sau așa-numitele re-investiții în Ucraina – sub forma de achiziționari de obligațiuni de stat interne” – a expicat adjunctul procurorului general al Ucrainei.

Amintim, pe 28 ianuarie 2015, Fiscul din Ucraina a blocat fonduri in valoare de 1,42 miliarde dolari în conturile societăților asociate fostului președinte Viktor Ianukovici, rudelor sale, oficialilor din fostul guvern și altor persoane afiliate fostului guvern.

Pe 28 aprilie 2017 a intrat în vigoare o hotărâre judecătorească care confisca aceste fonduri.

În conturile Trezoreriei de Stat a Ucrainei au fost deja transferate 1,1 miliarde $, în cadrul executarii senstintei instanței.

Alte 200 de milioane $ în titluri de stat vor fi transferate la Ministerul de Finanțe în vederea reducerii datoriei interne a statului. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *