Timpul.md

Politică 9 Iulie 2017 | 12:15

„Bariera” dintre Rusia şi Europa în care România este „fundaţia”

O analiză a americanului George Friedman, arată că menirea conceptului geopolitic numit „Intermarium”este să descurajeze orice potenţială expansiune a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susţin dezvoltarea acestei regiuni. Există însă riscuri şi provocări care vin ataşate dezvoltării acestei „bariere”. 

Intermarium, care acum se dezvoltă în ceea ce se numeşte regiunea dintre „cele trei mări” (Neagră, Adriatică şi Baltică), în numele căreia a avut loc şi recentul summit de la Varşovia, unde au participat Donald Trump, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, este o „barieră” imaginară formată din statele ex-sovietice şi sateliţii comunişti, care prinde contur pe măsură ce Rusia creşte în puterea regională. Cele două state-fundaţie pe care se bazează acest concept sunt România şi Polonia.

Conceptul de Intermarium a început să prindă contur după ce Rusia a revenit la statutul de putere regională şi este compus din statele baltice, Polonia, Slovacia, România, Ungaria şi Bulgaria. Scopul său este să descurajeze orice mişcare potenţială a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susţin acest concept, iar restul Europei „agonizează” din cauza lui, arată George Friedman, fostul analist principal al Stratfor.

Geostrategul american arată că Polonia şi România sunt statele-fundaţie pentru conceptul de Intermarium şi de aceea dezvoltă legături militare strânse, cărora li s-au alăturat şi statele baltice. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar şi cu SUA, însă există semnale puternice că şi Ungaria este pregătită să se alăture. Un astfel de semnal este faptul că pentru prima oară Ungaria va participa la un exerciţiu multinaţional în Marea Neagră, alături de România şi Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, sprijinit de o putere globală, care formează o linie de demarcaţie între Rusia şi restul Europei. Mediafax

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus