Actualitate

Basarabenii au votat bine

Traian Basescu a castigat alegerile cu voturile romanilor din strainatate, printre care si ale basarabenilor. Duminica, 6 decembrie, la ora 21.00, cand s-au inchis sectiile de votare, Mircea Geoana se credea deja presedintele Romaniei. Contracandidatul sau, Traian Basescu, pe un ton rezervat, si-a asigurat sustinatorii ca el este castigatorul.

Basescu stia ca, desi la ora aceea se afla cam la egalitate cu Geoana, urmau sa curga voturile din strainatate, majoritatea in favoarea sa. Intr-adevar, 115.831 de romani din strainatate au votat cu Traian Basescu si doar 31.045 pentru Mircea Geoana, diferenta fiind de 84.786 voturi in favoarea lui Basescu. Intre acestea, 11.528 de voturi din R. Moldova. Se mai adauga un numar necunoscut de voturi ale basarabenilor cu cetatenie romana care au votat la sectiile de votare din Romania, dar si din Portugalia, Spania etc. Din moment ce Traian Basescu l-a invins pe Mircea Geoana cu o diferenta de numai 70.048 voturi, e clar ca a castigat un nou mandat cu voturile basarabenilor, dar si ale muncitorilor romani din Spania si Italia, sau ale romano-americanilor, care, luni dimineata, inca mai votau in California, din cauza diferentei de fus orar.

Contributia importanta a romanilor din R. Moldova si mai ales scorul uluitor, de 94,8% in favoarea lui Basescu in cele 13 sectii de votare dintre Prut si Nistru a surprins lumea politica de la Bucuresti. Din partea lui Basescu si a sustinatorilor sai au fost, normal, reactii de recunostinta. Din partea sustinatorilor lui Mircea Geoana din PSD – invers. Este vorba doar despre cativa politicieni si ziaristi, nu despre cele cinci milioane de romani care au votat cu Mircea Geoana. Adrian Nastase, fostul prim-ministru al Romaniei, scria pe blogul sau ca votul romanilor din strainatate ar trebui sa aiba o greutate mai mica decat votul romanilor din tara. Nastase a uitat ca romanii din Basarabia l-au votat pe el la alegerile din 2004, cand a pierdut in fata lui Basescu. Pesemne ca Nastase si-o fi spus atunci ca basarabenii au fost patrioti adevarati.

In aparenta, basarabenii au jucat la ruleta ruseasca, atunci cand au votat cu Basescu in proportie de 95%, iar glontul le-a trecut pe la ureche. Daca ar fi iesit Geoana presedinte, ar fi fost uitati de Romania sau mai rau, Geoana s-ar fi razbunat pe ei ca nu l-au votat sau ar fi blocat cetateniile de frica sa nu se inmulteasca alegatorii lui Basescu intre Prut si Nistru.
De fapt, basarabenii au votat bine. Daca Mircea Geoana ar fi castigat alegerile in Romania, iar basarabenii i-ar fi dat 95% din voturile lor, tot ar fi fost uitati de noul presedinte, care nu ar fi facut nimic pentru ei.

E de ajuns sa amintesc faptul ca, acum doi ani, Geoana a propus renuntarea la acordarea cetateniei romane pentru basarabeni. In schimb, Geoana cerea sa se introduca loteria vizelor, ca in Statele Unite. Propunerea nu numai ca este o prostie, dar este si insultatoare pentru basarabeni. Americanii au introdus loteria vizelor pentru a selecta emigrantii. Adica sa nu vina chiar toti pakistanezii pe capul lor, ci doar aceia care se pricep la calculatoare. Dar basarabenii nu sunt emigranti in Romania, ei sunt acasa. Frumosi sau urati, rai sau buni, bogati sau saraci, cu totii au dreptul la cetatenia romana, pe care au pierdut-o fara voia lor.

Dupa rascoala din 7 aprilie, Basescu a facut o declaratie in fata Parlamentului Romaniei prin care ameninta guvernantii de la Chisinau cu justitia internationala, daca vor folosi armele impotriva tinerilor din Chisinau. El i-a raspuns astfel Zinaidei Greceanai, care ameninta cu jertfe omenesti pe mamele manifestantilor din Piata Marii Adunari Nationale. Cu aceeasi ocazie, Basescu a cerut guvernului sa dea ordonanta de guvern pentru simplificarea acordarii cetateniei romane basarabenilor.
Din gelozie, Geoana a declarat ca Basescu isi face campanie electorala si ca relatiile cu R. Moldova s-au stricat din cauza declaratiilor lui Basescu. Adica, Geoana a preluat discursul lui Voronin. Perdantul alegerilor din Romania a spus mai multe prostii despre relatia Romaniei cu R. Moldova, dar timpul nu-mi permite sa le enumar pe toate.

Politicienii romani, printre care si Mircea Geoana, se dezintereseaza de Basarabia nu neaparat din lipsa de patriotism, ci pentru ca nu vor sa aiba o grija in plus. Bunaoara, pe timpul negocierilor cu Uniunea Europeana, guvernul Nastase ar fi putut sa obtina accesul basarabenilor in Romania fara viza, dupa aderarea tarii la UE, dar s-a temut ca europenii sa nu-i dea peste nas cu alte lipsuri din capitolul de negocieri „Justitie si Afaceri Interne" si a renuntat la cererea privind basarabenii.
Ca sa fiu sincer, nici politicienii din partidul lui Basescu, PDL, nu s-au prea ocupat de Basarabia inainte de rascoala din 7 aprilie. Acum, de cand R. Moldova e noua pasiune a lui Basescu, poate vor face mai multe, in speranta ca astfel isi vor multumi seful de la Palatul Cotroceni.

Cat despre Traian Basescu, acesta este la inceputul ultimului mandat si va putea face ce doreste fara grija alegerilor, fiind mai preocupat sa intre in istorie. Dar Romania nu prea mai are idealuri nationale. A intrat deja in NATO si UE. In cativa ani, va trece la moneda euro si va intra in zona Schengen, pentru ca acestea sunt obligatii asumate prin tratatul de aderare a Romaniei la UE. Daca Basescu va vrea sa-si vada fotografia in manualele de istorie pentru scolari, singura cale este sa se ocupe de Basarabia.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *