Ultima oră

Basescu: Summit-ul NATO si-a atins obiectivele propuse

 El a spus ca marile reusite ale reuniunii sunt lansarea noului concept strategic al NATO, stabirea unei noi etape in prefigurarea pe termen lung a relatiei NATO-Afganistan si reluarea raporturilor NATO-Rusia, care "au inghetat oarecum" dupa incidentele armate din Georgia.

Basescu a tinut sa precizeze, in acelasi timp, ca Acordul bilateral al Romaniei cu SUA devine parte a noului sistem de aparare antiracheta al NATO. [ Afla care sunt principalele prevederi ale noului concept strategic al NATO]

"Cu aceasta ocazie, cei care au mai criticat initiativa bilaterala romano-americana pot sa inteleaga ceea ce este de inteles, si anume: Romania a fost, poate, cel mult cu un pas inainte", a spus Basescu.

El a spus ca un obiectiv al Romaniei regasit in documentul final al NATO este faptul ca Alianta isi asuma responsabilitatea si angajamentul pentru integralitatea teritoriala a Georgiei si a Moldovei.

Basescu a spus ca la Summit-ul NATO-Rusia a subliniat necesitatea rezolvarii situatiei din Transnistria si Georgia cu respectarea dreptului international.

Presedintele a spus ca a precizat, in declaratia facuta, la Summit, chiar de langa presedintele rus, ca "declaratiile de bune intentii trebuie sustinute de fapte".

El s-a referit, in declaratia de presa, si la deciziile NATO legate de Afganistan.

Basescu a precizat ca obiectivul este ca procesul de predare a gestionarii securitatii catre fortele afgane de catre NATO si ISAF sa se incheie la finele lui 2014, ceea ce nu presupune ca la finele acelui an fortele internationale vor pleca indiferent de situatia tarii. [NATO a aprobat strategia de retragere din Afganistan]

Basescu a subliniat ca in ultimele sase luni, urmare a suplimentarii fortelor si a unor noi strategii militare, ISAF si NATO reusesc sa puna sub control teritoriul afgan.

"Daca in 2008 sortii razboiului din Afgansitan erau discutabilii, astazi s-a constatat cu certitudine ca NATO si ISAF controleaza situatia din aceasta tara", a mai spus Basescu.

De asemenea, Basescu a discutat si cu presedintele american, Barack Obama, subiecte legate de securitate.

Presedintele a spus ca a discutat cu multi lideri prezenti la Summit-ul NATO de la Lisabona, inclusiv cu presedintele SUA, Barack Obama. Basescu a apreciat ca aceste discutii au decurs "bine si cu incredere".

El a mentionat ca a discutat cu presedintele american despre securitate. "Suntem doua tari care realizeaza inainte sa puna in practica scutul NATO noi pornim la un sistem de protejare. Deci, probleme de securitate".

Intrebat care sunt parerile liderilor europeni pe subiectul aderarii Romaniei la Schengen, Basescu a raspuns ca va oferi detalii intr-o conferinta de presa ampla la Bucuresti, saptamana viitoare, dat fiind faptul ca tema are multe aspecte ce tin de problematica interna.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *