Timpul.md

Actualitate 14 Octombrie 2016 | 16:37

Batalionul de Geniu al Armatei Naţionale a împlinit 24 de ani

„Istoria de 24 de ani ai Batalionului de Geniu "Codru" este scrisă cu activităţi de formare şi consolidare a unităţii, dar şi participări la operaţiuni de deminare, desfăşurate pe teritoriul naţional şi internaţional, în cadrul unor misiuni care au demonstrat buna pregătire a geniştilor Armatei Naţionale". Declaraţia a fost făcută de comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, la festivitatea dedicată Zilei unităţii de la Negreşti, Străşeni.

Generalul Cutie s-a referit, astfel, la deminarea teritoriului de la Pohrebea, participarea în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului, dar şi operaţiunea KFOR, unde şi în prezent geniştii din cadrul unităţii execută misiuni de luptă în sprijinul păcii.

La rândul său, comandantul interimar al Batalionului, maiorul Gheorghe Racu, a menţionat că geniştii unităţii sunt implicaţi în misiuni de deminare şi pe teritoriul Republicii Moldova, unde mai persistă pericolul existenţei muniţiilor neexplodate rămase în sol din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, sursa a specificat că de la începutul anului curent, echipele de genişti profesionişti au distrus 573 de obiecte explozive în diferite localităţi ale ţării. De asemenea, maiorul Racu a declarat că în anul curent, în premieră, militarii Batalionului de Geniu au participat, alături de colegii lor din SUA, la exerciţiul „Dragoon Pioneer 2016", care a avut ca obiectiv instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Programul festiv dedicat zilei unităţii în Batalionul de Geniu a cuprins expoziţii de tehnică de geniu, echipament special şi muniţii, dar şi un program artistic.

 Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus