Cultură

Beciurile din Cricova si mastile lui Sainciuc

Marti, intr-o atmosfera deosebita, la Academia de Stiinta a Moldovei (ASM), a avut loc ceremonia de acordare a titlului doctor honoris causa marelui artist plastic Glebus Sainciuc, pentru activitate prodigioasa in domeniul artelor plastice si cu ocazia jubileului de 90 de ani. In cadrul aceleiasi ceremonii, cunoscutei pictorite Valentina Rusu-Ciobanu, sotia sarbatoritului, i-a fost decernata inalta distinctie – medalia „Dimitrie Cantemir”.

Demult, in Chisinaul cultural nu a avut loc o intalnire de suflet ca cea a lui Glebus Sainciuc, care a adunat in jurul sau sute de iubitori de frumos – de la academicieni la simpli cetateni, care s-au bucurat de longevitatea marii noastre personalitati. Ei au urmarit cu sufletul la gura momentul acordarii titlului doctor honoris causa indragitului artist.
„Avem o traditie buna sa incorporam in cadrul ASM marile noastre personalitati culturale. Ne bucuram sa-l avem alaturi de Ion Druta, Eugen Doga, Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Valeriu Volontir, Ion Ungureanu si pe Glebus Sainciuc”, a spus Gheorghe Duca, presedintele ASM.
„Glebus Sainciuc este un fenomen, o personalitate marcanta in contextul culturii noastre. El a animat viata noastra culturala incepand cu anii `60. In societatea noastra, Glebus Sinciuc a avut rolul Teatrului „Luceafarul” si a lui Ion Ungureanu in teatru. A creat sub semnul frumosului, a valoricului si este pentru noi modelul de longevitate si verticalitate”, a spus Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Chisinaul cultural nu rezista fara Glebus Sainciuc

Criticul de arta Tudor Braga a remarcat contributia deosebita a maestrului in dezvoltarea invatamantului artistic superior din RSSM. „In 1946, Comitetul Central si Guvernul RSSM au adoptat o decizie de a crea o facultate de arte plastice. Aceasta minunata decizie a fost pusa la sertar, iar Glebus Sainciuc cand se vorbea despre popusoi, totdeauna atentiona ca, totusi, avem nevoie de aceasta facultate, deschisa abia in 1985. Miscarea pensulei maestrului este demna de cei mai recunoscuti artisti in plan mondial”, observa Tudor Braga.

Ghenadie Jalba, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, a subliniat ca Glebus Sainciuc si-a daruit toata viata, toata energia, tot talentul intru crearea si promovarea frumosului, a incurajat si sprijinit masiv tinerele talente. „El ne dovedeste ca o viata traita onest si cu multa daruire egaleaza cu notiunea de fapta eroica”.Scriitorul Ion Druta a expediat artistului un eseu, prin care si-a exprimat gratitudinea: „Ani si ani la rand, mai toate personalitatile de vaza care treceau prin Moldova, se interesau, in primul rand, de doua lucruri – beciurile din Cricova si mastile lui Sainciuc. A vorbi despre Sainciuc si succesele lui, inseamna, intr-un anumit fel, a vorbi si despre Valentina Rusu-Ciobanu, consoarta lui Gleb, una dintre cele mai talentate pictorite ale noastre. Impreuna cu Mihai Grecu, cu Ada Zevin, si, fireste, impreuna cu barbatul ei, Valentina Rusu-Ciobanu a intemeiat scoala de pictura moldoveneasca, recunoscuta azi peste tot”, a scris Ion Druta.

Minunatul tandem artistic reprezinta cultura si arta noastra alaturi de Mihai Grecu, Igor Vieru, Ada Zevin si Eleonora Romanescu. Care este secretul longevitatii fizice si spirituale a exceptionalului cuplu, nici domnul Glebus nu stie cu exactitate: „Preocuparea pentru frumos si a vedea tot ce e mai bun in cel de langa tine si, desigur, darul parintilor si a Celui de Sus”. Un alt eveniment de exceptie a avut loc, tot ieri – inaugurarea unei expozitii de pictura, grafica si sculptura a lui Glebus Sainciuc, la centrul Expozitional „Constantin Brancusi”, care poate fi vazuta pana la 9 august.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *