Economie

BNM menţine rata de bază la nivel de aproape 20 la sută anual

BNM a mai decis să menţină ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 22,5% anual, iar la depozitele overnight la nivelul actual de 16,5 % anual. Decizia Comitetului executiv al BNM din 26 noiembrie vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 % pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1,5 puncte procentuale.

În vederea susţinerii funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM menţionează într-un comunicat de presă că va continua să gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare, conform calendarului anunţat. Banca Naţională va propune în continuare lichidităţi băncilor, conform calendarului anunţat pentru anii 2015-2016.

Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a constituit 13,2 %, majorându-se cu 0,6 puncte procentuale faţă de valoarea lunii precedente, preponderent, ca urmare a creşterii contribuţiei din partea inflaţiei de bază şi a preţurilor la produsele alimentare de 4,8 şi, respectiv, 4,7 puncte procentuale. În acelaşi timp contribuţia din partea preţurilor reglementate a fost uşor superioară celei din luna precedentă (3,4 puncte procentuale).

Potrivit datelor BNM, la finele lunii octombrie, atât soldul creditelor acordate economiei, cât şi cel al depozitelor atrase a consemnat o diminuare faţă de sfârşitul lunii octombrie 2014, de 13,3 % şi 2,4 % respectiv. Ratele medii ale dobânzilor aplicate de bănci în moneda naţională la credite şi depozite au consemnat o evoluţie ascendentă. Astfel, rata medie anuală a dobânzii la portofoliul de credite acordate în moneda naţională s-a majorat cu 0,18 puncte procentuale faţă de luna anterioară, constituind 12,89 %. Rata medie a dobânzii aferentă depozitelor în lei s-a majorat cu 0,54 puncte procentuale comparativ cu luna septembrie, înregistrând nivelul de 13,24 %. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *