Actualitate

Boschetari degerati, tevi crapate, fire electrice rupte

Gerul a dat mare bataie de cap administratiei publice locale din municipiul Chisinau. In zilele de sambata si duminica, cand mercurul termometrului a atins cota-record din ultimii 20 de ani, coborand la minus 30 de grade Celsius, a cazut tensiunea la energia electrica livrata de Centrala Termica Sud, s-au inregistrat fisuri pe retelele ingineresti, mai multe blocuri din Chisinau au ramas fara apa calda. Pentru a scapa cu viata, boschetarii au dat buzna la Centrul de triere.

Retelele ingineresti uzate, afectate de gerul cumplit, au provocat avarii pe strazile Coca si Columna din Chisinau. Opt gradinite au ramas fara apa calda. Din cauza frigului au cedat si unele tevi ingineresti interne. Intr-un apartament din str. Romana s-a defectat caloriferul si au fost inundati vecinii. Daca nu se intervenea in cel mult doua ore, intregul bloc ar fi ramas fara caldura pentru toata iarna. Meteorologii prognozeaza temperaturi mai joase de minus 20 grade si in zilele urmatoare, de aceea SA „Termocom” ii indeamna pe consumatori sa intreprinda actiuni energice pentru conservarea energiei termice, sa acopere cu un strat de zapada de cel putin 20 de centimetri tevile retelelor ingineresti.

In ultimele doua zile, in institutiile medicale din mun. Chisinau au fost internati trei pacienti cu degeraturi si doi – cu hipotermie, ambii fiind in stare de ebrietate. Luminita Suveica, directoare interimara a Directiei municipale sanatate, a spus ca cel mai des se confrunta cu astfel de probleme persoanele fara adapost. Acestia se pot caza la Centrul de triere din str. Haltei, 2. In prezent acolo se afla 50 de persoane si mai sunt libere inca 20 de paturi. In aceste zile geroase, administratia azilului este mai indulgenta si-i cazeaza pe toti, permitandu-le sa prezinte mai tarziu certificatul medical.

Va amintim ca, la inceputul iernii, cei de la azil au refuzat sa-i ofere adapost unui tanar orfan fara acoperis deasupra capului si care nu avea acte si nici un ban in buzunar. Sambata si duminica, angajatii politiei au internat in acest centru douasprezece persoane fara un loc permanent de trai. Din cauza frigului, boschetarii raman acolo nu numai noaptea, ci si pe parcursul intregii zile, de aceea directorul centrului a cerut primariei resurse financiare pentru a avea posibilitatea sa le ofere boschetarilor trei mese pe zi. Daca gerul este crancen, elevii care locuiesc la o distanta mare de institutia de invatamant au dreptul sa nu se prezinte la ore, insa decizia ramane la discretia parintilor, a spus Tatiana Tverdohleb, sefa Directiei generale educatie, tineret si sport.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *