Actualitate

Bruxelles: comunistii au obtinut mai putin de 5%

In pofida faptului ca alegerile din 29 iulie au fost fixate pentru zi de miercuri, cand basarabenii aflati peste hotare au fost la munca, la Misiunea RM in Regatul Belgiei s-a inregistrat o rata de participare la vot sporita in raport cu 5 aprilie. 434 de persoane (cu 26 mai multe decat la alegerile precedente) si-au facut timp sa ajunga neaparat la ambasada. Foarte multi au venit sa voteze dupa serviciu sau cursuri, spunandu-ne ca au insistat sa ajunga la urna de vot pentru a dejuca astfel intentia PCRM de a impiedica cetatenii de peste hotare sa-si dea votul pentru Schimbare.

Dupa vot, lumea iesea din sediul ambasadei mai increzatoare. Cei mai multi nu se grabeau sa plece acasa – stateau langa un palc sau altul de oameni, printre care isi reintalneau prieteni. Cei mai „populari” erau fericitii care au reusit, vara aceasta, sa mearga in Moldova. Ei detineau informatii „din prima sursa”. Din pacate, acestea nu erau tocmai senine. Cei care abia acum au putut merge, cu acte, acasa, au ramas socati de ceea ce au regasit: lumea a devenit mai saraca, mai disperata. Discutiile mai aveau insa un subiect comun: ce va fi dupa 29 iulie? Ipoteza ca si acum le va fi furata sansa de a reveni acasa este insuportabila. Multi sunt aici de aproape un deceniu, au nascut copii care merg la scoala, dar inca nu si-au vazut buneii. Drama RM se regaseste total in drama personala a multora dintre basarabenii „belgieni”.

Printre zecile de basarabeni de la portile ambasadei regasesc – surpriza! – o figura cunoscuta. Cu Ilinca Munteanu am urmat, acum zece ani, un stagiu la Institutul Francez din Bucuresti, iar acum ne regasim la Bruxelles, unde si-a creat o familie si unde se afla de sase ani. Vad si grupul de tineri studenti din Olanda, pe care i-am cunoscut la 5 aprilie. Sunt ceva mai putini de data aceasta, dar la fel de plini de idei, de proiecte, de acea verva tinereasca ce dinamiteaza o comunitate. Convenim sa „strangem randurile” intr-o comunitate a basarabenilor din Benelux… Cu un sfert de ora pana la 21.00, la portile ambasadei mai zabovesc o duzina-doua de persoane. Cativa intarziati sunt indrumati sa ajunga cat mai repede inauntru… Urmeaza emotiile numararii buletinelor. Pentru PCRM – 21 de voturi (la 5 aprilie, erau 70!..), pentru PPCD – 18. PL si PLDM au acumulat cele mai multe voturi – cate 154 si 155, iar AMN si PD au avut acelasi numar de simpatizanti – cate 34. Potrivit observatorului din partea PL, Ion Chirilov, nereguli in procesul de votare n-au fost semnalate, iar intreaga procedura a decurs mai organizat ca la scrutinul din aprilie.

Nina Serban
Bruxelles,

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *