Externe

Bulgarii votează azi în al doilea tur pentru alegerea preşedintelui

În primul tur de scrutin, desfăşurat la 23 octombrie, el a obţinut 40,11 la sută din voturi, devansându-l cu peste zece procente pe contracandidatul său socialist, Ivailo Kalfin, care a obţinut 28,96 la sută din voturi.

Kalfin a obţinut înaintea celui de-al doilea tur de scrutin sprijinul partidului minorităţii turce MDL.
Fostul comisar european Meglena Kuneva, care s-a clasat pe locul al treilea, cu 14 la sută din voturi, nu le-a făcut nici o recomandare de vot algătorilor săi.

Învingătorul în turul al doilea de scrutin va prelua funcţia de la Gheorghi Părvanov, provenit din Partidul Socialist, care nu a mai putut candida după două mandate succesive în funcţia de şef al statului.

Preşedintele bulgar are în principal prerogative de reprezentare şi este considerat drept autoritate morală; în cazul victoriei lui Plevneliev, partidul condus de premierul Boiko Borisov (GERB), va deţine principalele pârgii ale puterii.

Tot duminică se desfăşoară în mai multe municipalităţi şi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, candidaţii GERB aflându-se pe primul loc în principalele oraşe bulgare.

Secţiile de vot se vor închide la ora locală 19.00, iar primele estimări ale institutelor de sondare vor fi anunţate imediat după închiderea urnelor. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate duminică seară.  

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *