Timpul.md

Actualitate 26 August 2017 | 14:56

Bustul lui Daniel Ciugureanu a fost INAUGURAT la Măgurele, Ungheni

Bustul celui care în calitate de deputat în Sfatul Țării și prim-ministru al Basarabiei a creat condițiile realizării Unirii de la 27 martie 1918, Daniel Ciugureanu, a fost inaugurat sâmbătă la Măgurele, raionul Ungheni. Demersul aparține Societății cultural-istorice „Mihai Viteazul” de la Ploiești. 

Rolul lui Daniel Ciugureanu în Unirea Basarabiei cu România a fost unul crucial. Ciugureanu a fost prim-ministru al Basarabiei, care la 28 martie 1918, la o zi după ce Sfatul Țării a votat Unirea cu România împreună cu Pantelimon Halippa, Ștefan Ciobanu și Ion Pelivan a făcut parte din delegația care a dus la Iași ACTUL UNIRII. A îndeplinit mai multe funcții de ministru în diferite guverne după Unire, a fost deputat și senator, fiind ales vice-preseşedinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Născut în satul Şirăuţi, judeţul Hotin, astăzi Briceni, la 9 decembrie 1885, medic-chirurg cu stagiu și pe front, Daniel Ciugureanu a murit în mai 1950, în circumstanțe misterioase. Se presupune că ar fi fost asasinat în drum ce era dus spre închisoarea din Sighetul Marmației, după ce autoritățile l-au arestat, în locuința sa din București în noaptea de 5 spre 6 mai și condamnat la închisoare, fără niciun proces judiciar, așa cum s-a întâmplat cu mii de intelectuali români în acea perioadă, din ordinele lui Stalin.

A fost îngropat simbolic în cimitirul comun al deținuților la Sighet.

„De el a depins și Ziua Unirii, și chiar Unirea, pentru că Sfatul Țării a votat Unirea, iar el ca prim-ministru a tradus-o în fapte. Regele Ferdinand l-a decorat cu toate distincțiile posibile, iar partea adversă de la care a rupt Basarabia din dinți, l-a pedepsit, l-a condamnat la moarte”, a declarat Efim Tarlapan, autorul unei lucrări despre Ciugureanu. 

Sursa: infoprut.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus