Timpul.md

Cultură 17 Mai 2020 | 00:56

Calendar ortodox 17 mai 2020. Sfântul Apostol Andronic

Calendar ortodox 17 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși pomenesc pe Sfântul Apostol Andronic, unul dintre cei 70 de apostoli. De asemenea, acesta a fost ruda Sfântului Apostol Pavel. Află mai multe detalii despre viața acestuia și contribuția la credința creștină din rândurile de mai jos.

Calendar ortodox 17 mai 2020. Sfântul Apostol Andronic
Sfântul Apostol Pavel a scris în Epistola către romani:

„Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos“ (16, 7).

Sfântul Andronic a primit hirotonia ca episcop al Panoniei chiar dacă nu avea tronul episcopal într-un loc specific. El de fapt călătorea și predica, Cuvântul pe tot teritoriul Panoniei. El a mai fost propovăduitor și învățător nu doar al unei cetăți sau țări, ci a tuturor oamenilor.

A mers peste tot și a smuls din temelie înșelăciunea diavolească prin propovăduirea lui Hristos. Alături de Sfânta Iunia a luptat împotriva închinării la idoli și cu ajutorul Sfântului Duh au vindecat bolile și suferințele din popor. Au murit împreună pentru credința lor, dar au trăit pentru Hristos. Sfintele lor moaște se găsesc în regiunea Evgheniei. Sinaxarul face pomenire la acestea în data de 22 februarie.

Troparul Sfântului Apostol Andronic

Apostole sfinte Andronic, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

În aceeași zi se mai face pomenirea:

– Sfântului Nicolae din Metsovo;
– Sfintei Iunia;
– Sfântului Mucenic Solohon;
– Sfinților Mucenici Pamfamir și Pamfilon;
– Sfinților Cuvioși Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam, din Meteora

Sfânta Iunia
Sfânta Iunia a fost ajutorul Sfântului Andronic în propovăduirea cuvântului lui Hristos pe teritoriul Panoniei. Împreună au stricat capiștile idolești, au zidit biserici creștine, au scos duhurile necurate din oameni și în special au vindecat patimile celor neputincioși.

Greco – catolic:

Sf. cuv. Teodor cel Sfințit. [Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika].

Romano – catolic:

Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus