Istorie

Calendar ortodox 30 mai. Ce rugăciune trebuie spusă astăzi

Acesta vine la Constantinopol pentru a-i întări în credință pe creștini, dar și pentru a cere împăratului bisericile ortodoxe date arienilor. Este torturat în multe feluri și îi va prooroci împăratului moartea pentru că refuzat să dea înapoi ortodocșilor bisericile luate. De asemenea, împăratul Valens va muri în lupta cu barbarii.

Sfântul Isaachie va fi rugat de împăratul Teodosie cel Mare să mai stea în Constantinopol. Aristocratul Saturnin a construit o mănăstire pentru acesta și a locuit acolo până în ziua morții sale. A săvârșit mai multe minuni până în acea zi.

Înainte de moartea sa, l-a numit pe ucenicul său, Dalmatus să fie stareț în locul lui. Mai târziu, mănăstirea a luat numele starețului și se va numi Manăstirea Dalmaților.

Sfântul Isaachie a fost povățuitor și egumen al multor monahi, dar mai ales a fost dascăl oamenilor mireni. Pe toți i-a adus spre mântuire cu cuvântul și pilda vieții îmbunătățite.

Tot în ziua de 30 mai, se mai face pomenirea următorilor sfinți crestini ortodocși:

Sfânta Macrina cea Bătrână și Sfântului Vasilie
Sfântul Mucenic Natalia
Sfântul Cuvios Varlaam
Sfinților Mucenici Romano și Teletie
Sfântul Mucenic Evplu.
Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Glasul 8
Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *