Afaceri

CĂLUGĂRII moldoveni practică agricultura ECOLOGICĂ

La eveniment au participat numeroși vizitatori, precum și directorul organizației People In Need, Michael Schieder, reprezentantul Ambasadei Republicii Cehe în Moldova, Daniela Dragalin, șefa secției Sisteme Agricole la Institutul de Cercetări pentru Culturi Agricole „Selecția”, Boris Boincean. Gazda acestuia a fost starețul Mănăstirii Zabriceni, părintele Damian, care a ținut să salute vizitatorii. 

În cadrul întâlnirii, Boris Boincean, a accentuat importanța Agriculturii Ecologice (Organice), precum și faptul că este un lucru îmbucurător posibilitatea de a avea o recoltă „sănătoasă.

Totodată, Michael Schieder, liderul organizației People In Need, care are drept scop dezvoltarea Societății Civile, precum și a Agriculturii, a ținut să remarce că munca călugărilor de la mănăstire este o mare realizare pentru ei și comunitate.

Ulterior, vizitatorii mânăstirii au fost invitați să guste din ceaiul preparat din ierburi plantate pe teritoriul mănăstirii, precum: melisă, mentă, calendulă, salvie, rozmarin, zburătoare și mușețel. Acestea sunt la mare căutare datorită calităților lor curative. Călugării au învățat de la experții cehi cum să crească și cum să facă amestecuri de plante. Pe teritoriul mănăstirii, circa 30 de ha, au fost construite sere, unde cresc o gamă largă legume și ierburi: pătrunjel, mărar, țelină, salată, busuioc, cimbru etc. De asemenea, cei 20 de călugări de la Mănăstirea Zabriceni au grijă și de o fermă unde cresc vaci, tauri, cai, nutrii, păsări ș.a.

Prezentă la eveniment, Victoria Gaitur, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Edineț, a subliniat că monahii ar avea nevoie de o tehnică modernă care ar ușura vădit munca acestora și ar economisi timp. O altă vizitatoare a evenimentului, Ada Țuțuianu, a spus că optează pentru consumul de produse organice, crescute fără îngrășăminte chimice – „din considerentul că sunt sănătoase chiar dacă prețurile la astfel de produse sunt exagerate în comparație cu prețurile de pe piață”.

Mănăstirea „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, r-nul Edineț este amplasată într-un loc pitoresc. Înainte, acolo exista un sanatoriu de tratament și odihnă. După anul 1999, datorită Episcopului Dorimedont Cecan a fost fondată mănăstirea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *