Actualitate

Candu critică votul de joi din Parlament

 Cred că această decizie trebuie analizată la rece şi este important să conştientizăm care ar putea fi efectele ei în viitor.
Voi porni de la ideea că tarifele achitate astăzi de cetăţeni sunt pe departe de cele rezonabile şi insist în continuare pe identificarea unor soluţii viabile pentru ca acestea să fie micşorate. De mai multe ori mi-am exprimat dezacordul faţă de creşterea preţurilor la gaze şi energia electrică şi am criticat dur incapacitatea conducerii ANRE, care nu a fost în stare să stopeze majorările din ultima perioadă. Sunt de acord că modul de administrare a agenţiei ridică mari semne de întrebare şi că întreg sistemul trebuie revizuit în întregime, pornind de la legislaţie, metodologii şi până la profesioniştii cu înalte capacităţi în domeniu, de care avem nevoie să muncească acolo.

Sunt un adept al reformei ANRE din temelii şi pentru reorganizarea agenţiei la standardele europene, însă, toate reformele trebui realizate conform legii. Nici ANRE-ul nu reprezintă o excepţie în acest sens. Nu e interesul nostru să încercăm repararea unei greşeli prin a comite alta mult mai gravă.

În continuare mă voi referi la modul în care s-a votat proiectul cu privire la abrogarea hotărârilor Legislativului privind desemnarea directorilor Consiliului de administraţie al ANRE şi la efectele acestuia.

Vineri seara Curtea Constituţională a suspendat decizia în cauză a Parlamentului cu menţiunea ”evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru securitatea energetică”. Decizia Înaltei Curţi rămâne în vigoare până la soluţionarea în fond a cauzei cu emiterea unei alte decizii sau hotărâri definitive. Asta după ce împreună cu mai mulţi deputaţi am depus o sesizare în acest sens, cu intenţia de a avea o claritate privind constituţionalitatea hotărârii Legislativului.

Important de menţionat este şi faptul că votul din Parlament a fost criticat şi dezaprobat de Comunitatea Energetică, care a subliniat faptul că decizia de a demite conducerea ANRE are la bază doar motive politice, lucru inacceptabil în cazul unei instituţii pentru care independenţa şi transparenţa reprezintă garantul eficienţei sectorului energetic al ţării.

Consider că Hotărârea Parlamentului de a demite conducerea ANRE a fost pripită, negândită şi cu iz de populism. Cei 50 de deputaţi care au votat-o nu au ţinut cont de prevederile legale şi de interesul ţării. Este absurd să decapitezi unica instituţie ce se ocupă direct de calcularea, aprobarea şi ajustarea tarifelor în plin sezon rece, când cetăţenii trebuie asiguraţi cu căldură continuu.

De asemenea, nu s-a ţinut cont de faptul că ANRE nu poate avea nici conducere interimară, astfel instituţia poate intra în blocaj de activitate şi riscăm să fie creat haos în acest domeniu.

În situaţia creată de actuala decizie a Legislativului este imposibilă revizuirea tarifului la gaze şi ajustarea acestuia la ultimele rectificări ale legislaţiei, votate inclusiv de deputaţi care au demis joi conducerea ANRE. În urma anulării ”amendamentului Furdui”, există temei pentru a fi micşorat tariful la gaz, însă Parlamentul i-a lipsit de competenţe pe acei care urmau să implementeze modificările.

Apelul meu pentru colegii din Parlament este să ne concentrăm asupra soluţionării crizelor actuale, politică şi economică, şi să n-o aprofundăm pe cea energetică.

Sursa: candu.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *