Moldova

Care acord, care asociere cu UE? Vi s-a părut!

Conform surselor, oficialul moldovean a făcut această declarație în contextul ședinței Delegației cooperării parlamentare Moldova-UE. 

Cine își bate joc de moldoveni?

Cu alte cuvinte, dacă declarația dnei viceministru se dovedește a fi reală, toată tevatura privind pasul decisiv pe care Chișinăul urma să îl facă în direcția integrării europene a fost doar o furtună într-un pahar de apă, în condițiile în care imposibilitatea atingerii obiectivului, prioritate a guvernării AIE, era cunoscută de către cei considerați responsabili de proces. Rămâne însă o enigmă: cum de oficialii moldoveni nu au corectat deloc această „defecțiune” de interpretare media a mesajelor venite chiar din partea lor și a unor oficiali europeni? Mai mult decât atât, nu numai că nu au îndreptat greșeala, dar au întreținut această iluzie despre care știau, chipurile, că e falsă. I-au avut oficialii moldoveni complici pe oficialii europeni în această „farsă” de nivel continental, în condițiile în care toată presa de la Moscova la Londra a vorbit despre semnarea Acordului, iar zecile de declarații ale reprezentanților cancelariilor europene au susținut acest lucru? Greu de crezut.

Marea țeapă!

Pentru amnezici, reluăm aici răspunsul șefului dnei Gherman, ministrul MAEIE, Iurie Leancă, la întrebarea unui jurnalist în cadrul unui interviu acordat celor de la Tribuna.md, în 22 decembrie 2012. Iată întrebarea: „Se ştie deja că Republica Moldova va semna în 2013 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Înseamnă aceasta că ţara noastră va obţine o perspectivă clară de aderare la UE şi când ar putea avea loc acest lucru în termeni reali?”. Și acesta e răspunsul: „Aş prefera să zicem că se preconizează sau că e foarte probabil că vom reuşi la anul viitor (interviul datează din decembrie 2012) să semnăm acest Acord de Asociere. Acum este cert că avem o relaţie fără precedent cu Bruxelles-ul şi statele membre ale UE. Este cert că suntem avansaţi şi şansele de a finaliza negocierile, de a parafa documentul respectiv şi de a-l semna la Summitul de la Vilnius sau înaintea Summitului (urmează să stabilim exact acest lucru cu partenerii) sunt foarte şi foarte bune”. Pentru conformitate, interviul poate fi accesat la adresa http://tribuna.md/2012/12/22/interviu-video-iurie-leanca. Cine și când minte? Primele declarații privind compromiterea țintei pentru 2013 au apărut la o zi după ce premierul Vlad Filat a denunțat Acordul de constituire a AIE-2 și a anunțat retragerea PLDM din coaliție, pe 13 februarie. Pe măsură ce ne îndepărtăm de această dată, liderii PLDM încearcă să ne convingă că toți am visat și că acum e momentul să ne întoarcem la realitate. Una urâtă, în care Europa este, încă, departe!
 
„Mincinosul” Barroso

Avem un proces de parcurs, urmează să semnăm către summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013 Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb şi să finalizăm implementarea celei de-a doua etape a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize”. Jose Manuel Barroso, Chișinău, 30 noiembrie 2012, discursul de la Palatul Național.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *