Editorial

Care e Patria mea?

Până ieri am fost convinsă că pe ambele maluri va câştiga echipa care vrea desprinderea de Est. Acum nu mai cred mare lucru. Şi e foarte trist. Fiindcă peste tot lumea îmi spune că la Nord se va vota pentru Renato Usatîi. Şi chiar dacă am râs, încep cu frică să cred. M-am uitat pe Wikipedia şi am aflat că Renato Usatîi e un tânăr ce abia a împlinit 36 de ani, „este posesorul unui Rolls-Royce Wraith, în valoare de 340 de mii de euro” – adică o maşină!, în anul 2014 a încercat să deschidă şi să conducă nu mai puţin de trei partide (în tradiţia migraţionismului moldovenesc de la un partid la altul), „a fost legat de mai multe crime și scandaluri”, dar și de atacul raider asupra unei băncii moldovenești, este preşedintele unei companii din Federaţia Rusă (!), este milionar şi de trei ani de zile a divorţat, deşi are o fetiţă. Dar pagina lui pe Internet, de pe Wikipedia, de unde am luat aceste informaţii, începe cu anunţul că e fiu de profesori.

Un fiu de profesori din Făleşti, divorţat, cu cea mai luxoasă maşină din R. Moldova, milionar în euro şi care adună voturi. Nu cred! Refuz să cred că va avea voturi. Oameni buni, nu poţi fi miliardar din muncă cinstită. Dacă noi credem aşa ceva, înseamnă că singuri ne considerăm leneşi şi nemuncitori. Păi eu sau dumneavoastră, sau părinţii noştri nu am muncit cinstit? A muncit Usatîi, care e mai mic decât mine, mai mult decât tata? Nu puteţi crede aşa ceva!

Voronin? Dodon? Ba, mai nou, Usatîi? Ce e cu noi, oameni buni? Da, ştiu că nu avem un politician de maximă încredere. Mă uit, dar încă nu e. Nu văd unul! Şi ce facem? Abandonăm ţara? Chemăm ruşii să ne rupă ca pe ucraineni, cu sudul de o parte şi nordul de alta?

Sau mergem pe 30 noiembrie şi votăm varianta proeuropeană? Ştiu că şi acolo e greu. Nu sunt prea europeni nici cei de dreapta. Dar au luat un drum şi trebuie să îl ţină. Unii cu ghinion, cum e PLDM, care şi-a pierdut în ultimii doi ani mai bine de jumătate din alegători; unii cu noroc, cum sunt PL, care vor câştiga voturi fără să fi făcut mare lucru, ci doar fiindcă mulţi dinspre PLDM vor vota PL ca să nu voteze PD. Trist.

Nu avem pe cine vota. Dar avem ce vota: Uniunea Europeană. Mai multe aşteptări nu am. Iar dacă după 30 noiembrie Renato Usatîi şi Igor Dodon vor ocupa unul dintre primele 4 locuri, înseamnă că asta nu e patria mea. Patrie vine de la pater, iar pentru mine părinte e acela care îmi vrea binele, nu ăla care se vinde înapoi ruşilor.

Sunt tristă şi aştept deznodământul. Ieşiţi la vot, dar nu uitaţi, cei care sunteţi părinţi: aveţi obligaţia morală să votaţi cu gândul la copiii voştri. Eu, până pe 30 noiembrie, voi merge să votez cu Klaus Iohannis pentru celălalt mal al Prutului. Şi după aceea voi continua să sper că după alegeri, în plină lună decembrie, voi putea spune: Moldova este patria mea! – aşa cum mă învaţă sloganul de la preşedinţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *