Actualitate

Castelul Peleş şi sediul MNAC din Palatul Parlamentului, fără autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

Surse guvernamentale au declarat, pentru EurActiv.ro, că mai multe clădiri importante din ţară, unele dintre ele cu statut de monument istoric, funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe lista clădirilor de patrimoniu care găzduiesc, de regulă, evenimente publice cu sute de spectatori şi nu au o astfel de autorizaţie, cerută imperativ prin Legea 371/2006, se numără Ateneul Român, care este şi sediul Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, şi Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Castelul Peleş, una dintre cele mai importante şi cunoscute clădiri de patrimoniu din România, nu are nici el autorizaţie de securitate la incendiu, cum nu are nici Muzeul Bran, unul dintre simbolurile României în lume.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) are sediul principal într-o aripă a Palatului Parlamentului din Bucureşti, dar nici această instituţie nu are aviz de securitate la incendiu.

Patrimoniul aflat în Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală nu este nici el sigur din punctul de vedere al avizelor de la ISU, deşi aici există o echipă specială de pompieri, pregătită să intervină în caz de incendiu.

Avizul obligatoriu de la ISU a devenit subiect de interes după incendiul care a cuprins clubul bucureştean Colectiv, pe 30 octombrie, în urma căruia au murit 56 de persoane şi alte peste 150 au fost rănite.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administraţie al Sălii Palatului din Bucureşti a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, la rândul său, că 93% dintre şcolile din România funcţionează şi ele fără acest aviz al ISU.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *