Timpul.md

Actualitate 28 Februarie 2011 | 09:59

Cât va activa actualul Parlament?

Răspund deputaţii-jurnalişti Astăzi se împlinesc trei luni de la ultimele alegeri parlamentare şi două luni de când actualul Parlament s-a întrunit în prima sa şedinţă. În această perioadă, Legislativul a reuşit să-şi aleagă organele de conducere, să formeze comisiile permanente, chiar a votat un proiect de lege care prevede că fiecare deputat va avea câte un asistent. Cine va fi viitorul preşedinte al ţării? a rămas singura întrebare la care, deocamdată, nu pot răspunde legislatorii. Răspunsul e cu atât mai important, cu cât de el depinde „speranţa de viaţă” a Parlamentului. I-am întrebat pe deputaţi cât timp, în opina lor, va activa actualul legislativ. De data aceasta, n-am ţinut cont de reprezentarea lor politică, ci i-am ales pe cei care vin din mediul jurnalistic şi, evident, pe preşedintele comisiei parlamentare de profil.

Corina Fusu, PL,
fostă jurnalistă la „Teleradio-Moldova”Parlamentul are mandat de patru ani. Bineînţeles că problema alegerii preşedintelui trebuie rezolvată şi sunt convinsă că AIE va găsi o soluţie pentru a depăşi această criză politică, generată de art. 78 din Constituţie. Nu e normal ca, din cauza unui articol absolut imperfect, să perpetuăm alegeri anticipate continue. La momentul actual, însă, în Alianţă nu există o poziţie unică în această privinţă. Se discută...

Constantin Starîş, PCRM,
fostul şef al MIR TV la Chişinău şi prezentator NIT
Poate să activeze şi patru ani, şi mai puţin. Depinde de alegerea preşedintelui. Nu ştiu dacă el va fi ales.

Dumitru Diacov, PD,
ex-colaborator al Agenţiei ITAR-TASS
Eu sper că o să activeze patru ani de zile, chiar dacă democraţia încă e firavă în Moldova, e destul de complicată situaţia cu alegerea preşedintelui etc. Cred că guvernarea va demonstra că este capabilă nu numai să-şi asume responsabilitatea, dar şi să-şi realizeze planurile. Menţionez încă o dată: cred că o să fie bine.

Aleksandr Petkov, PCRM,
fostul director al Agenţiei „Omega”
Cred că actualul Parlament va activa exact atât cât o să-i permită legea. Nici mai mult, dar nici mai puţin. Legea îi permite patru ani. În cazuri extraordinare, legea prevede când Parlamentul trebuie să fie dizolvat sau nu. Cât priveşte alegerea, este o temă foarte interesantă şi cred că parlamentarii, toţi 101, trebuie să găsească o soluţie favorabilă societăţii, ca să nu greşim. Şi sper că o vom găsi.

Boris Vieru, PL,
fost redactor-şef la revista „Natura”
Trei luni vi se pare o perioadă semnificativă? Mandatul deputatului e pentru patru ani. Normal este ca să exercităm un mandat deplin şi să avem rezultate frumoase. Cred că, în definitiv, vom reuşi să depăşim criza politică şi să alegem preşedintele.

Valeriu Saharneanu, PL,
fost preşedinte al UJM şi director al postului de radio „Vocea Basarabiei”Suntem obligaţi să fim optimişti şi cred că Parlamentul va ţine patru ani. Dacă nu, se va arăta slăbiciunea Alianţei. Atunci lucrurile se vor complica într-un fel, dar şi se vor limpezi. Vom şti cine şi ce vrea. Alianţa asta a fost chinuită, s-a constituit foarte greu, i-a ţinut pe cei care au ales-o într-un suspans continuu. Nu cred că cineva va risca să provoace disoluţia Alianţei şi să intre în contact cu opoziţia. PCRM este o mină pe care nu trebuie să călcăm. Or, trebuie să găsim soluţii ca să se voteze preşedintele, pentru că lucrul acesta îl dictează interesul naţional.

Chiril Lucinschi, PLDM,
preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură… şi mass-mediaNu sunt profet, dar dorinţa noastră e ca acest Parlament să-şi exercite pe deplin mandatul - patru ani. Eu cred că, totuşi, suntem oameni cu raţiune şi putem găsi un numitor comun, de aceea, sunt sigur că vom vota preşedintele ţării. Înainte de toate, noi ştim pentru cine şi pentru ce trebuie să facem acest lucru - pentru oamenii noştri, pentru ţara noastră. Acesta este primul motiv care ne obligă la un asemenea pas.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus