Opinii și Editoriale

Ce ascunde tacerea comunista?

De patru zile, comunistii au intrat din nou in tacere. Ca si dupa scrutinul din 29 iulie, se creeaza iluzia unei stari de liniste si de siguranta ca lucrurile se schimba in bine. Totusi, nu ar trebui sa visam cu ochii deschisi, pentru ca Voronin este gata de orice doar pentru a se mentine la putere. Dupa avertismentul aghiotantului Mark Tkaciuk: „Ii lasam sa se joace de-a politica pentru ca sa venim dupa aia si sa facem ordine!”, Voronin a anuntat fariseic formarea unei coalitii de centru-stanga si dialogul cu fiecare partid in parte.

Azi este clar deja ca noua facatura a generalului a fost de fapt un truc aruncat in scena doar pentru a justifica regruparile de forte, inclusiv politienesti, care sa submineze transferul democratic de putere. Nici Ghimpu, nici Filat, nici Urecheanu n-au fost contactati de comunisti. Singurul care a declarat ca anumite persoane din tabara comunista au incercat sa-l cheme la dialog a fost Marian Lupu, de unde putem constata ca Voronin miza pe faptul ca anume PD va trada Alianta… Insa PD-ul nu a calcat stramb si, chiar la prima sedinta a parlamentului, a dat preferinta interesului cetatenilor in detrimentul planurilor diabolice ale generalului.Astfel, tocmai refuzul echipei lui Lupu si Diacov de a colabora cu comunistii a pus pe tapet presupusa agonie a lui Voronin. Un om politic care injura de mama focului in plina sedinta a parlamentului, in fata diplomatilor straini, nu semnifica decat un homo sapiens descurajat, debusolat, care urla la un colt de strada, fara a se mai putea stapani. Sa nu ne mire daca racnetele si sudalmile din partea generalului vor continua. Ar putea sa vina clipa cand el nu se va mai gandi la imaginea sa in fata alegatorilor si va merge peste capete…

In linistea de acum se pregateste ceva. Nicio forta autoritara nu pleaca de la putere de buna voie, iar faptul ca sefii Companiei „Teleradio-Moldova” si MAI nu se mai supun puterii legale, ci se subordoneaza unui partid minoritar, arata ca Voronin va mai incerca o interventie neasteptata. Lovitura ar putea sa vina din alta parte. Se stie ca, pentru astazi, la Chisinau au fost convocati consilierii si primarii comunisti din toata republica. Deci, daca Curtea Constitutionala nu va accepta cererea comunistilor de a declara nula alegerea lui Ghimpu in functia de spicher, atunci, copiind ceea ce s-a intamplat in Consiliul municipal Chisinau, activistii din teritoriu ar putea fi folositi ca protestatari, care sa boicoteze sedintele parlamentului. Aceasta ipoteza, abia lansata de analistul politic Petru Bogatu, a si fost in graba infirmata de deputatul PCRM Vladimir ?urcan. E si firesc: comunistii nu vor recunoaste niciodata provocarile, tot asa cum nu le-au recunoscut pe cele din 7 aprilie. Prin intermediul acelorasi structuri din teritoriu, comunistii ar putea organiza actiuni de protest in centrul Chisinaului, care sa provoace dezordini, sa profaneze idealurile nationale ale cetatenilor RM, sa provoace nemultumirea electoratului AIE si astfel sa declanseze un conflict de proportii ce s-ar putea solda cu un razboi civil. Apoi, tinand sub control structurile de forta, Voronin ar putea declara stare de urgenta pentru o perioada de timp indefinita.

In aceste conditii, o importanta decisiva o are reactia factorilor externi la o eventuala agravare a situatiei din R. Moldova si, implicit, interesul acestora de a sustine schimbarea puterii la Chisinau. Daca Europa va inchide ochii, asa cum a facut-o in primele zile de dupa 7 aprilie, ne putem astepta la orice. Voronin nu se va lasa detronat pur si simplu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *