Atitudini

Ce înseamnă rămânerea lui Putin la putere

Deocamdată, sistemul care mişcă Rusia funcţionează destul de bine – pe termen scurt şi pe termen mediu. Pe termen lung, există previziuni nu tocmai optimiste.

Surpriza actualelor alegeri de la Moscova o constituie scăderea susţinerii de care se bucură Putin. După cum au observat mai mulţi analişti occidentali, în Rusia există un singur partid politic real – respectiv, Partidul Comuniştilor. Restul partidelor reprezintă mai mult sau mai puţin „oaste de strânsură” în jurul unui lider charismatic. Iar Putin în acest moment a încasat o pierdere de 15 procente. Efectele acestei pierderi pot avea urmări nebănuite. În primul rând, Putin va fi silit să crească în următoarele luni cheltuielile publice pentru a-şi asigura o alegere clară în funcţia de preşedinte. Cheltuielile publice ale Guvernului de la Moscova se vor dubla la sfârşitul acestui an. Mişcarea fiscală este coordonată astfel încât să creeze o stare de „bine” electoratului în aşteptarea alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Cine plăteşte aceşti bani pentru realegerea lui Putin? Printr-un efect pervers, nota de plată este achitată în mare parte de Europa occidentală. Nominal, deficitul bugetar al Rusiei este de 1,5%. În realitate, analiştii financiari internaţionali estimează că ar fi în jur de 11%. Diferenţa dintre deficitul bugetar nominal şi cel real este acoperită de exporturile energetice – petrol şi gaze naturale cumpărate de occidentali. Bunăstarea Rusiei lui Putin este construită pe exportul de resurse energetice şi pe agresivitate în scena politică internaţională. Şantajul energetic şi preţurile preferenţiale, dublate de ameninţarea militară, reprezintă principalele resurse ale noii politici imperiale ruseşti. Această stare de fapt poate rămâne în picioare doar atâta vreme cât cei mai mari clienţi ai Rusiei – ţările Europei occidentale – sunt de acord să plătească factura emisă de Moscova. Cheltuielile suplimentare de la buget pentru realegerea lui Putin sunt finanţate în realitate de consumatorii occidentali.

Acest joc poate merge în continuare o perioadă. Putin va fi reales preşedinte al Moscovei pe banii consumatorilor de resurse energetice. Dar după? Este foarte posibil ca actuala criză din Uniunea Europeană să continue şi în 2012. Rusia riscă să se confrunte cu o scădere a exporturilor de petrol şi gaze naturale sau să fie silită să scadă preţurile. Abia atunci economia rusă va trebui să se confrunte cu realitatea. Chiar şi în lipsa unei scăderi a pieţei energetice, Rusia este silită să îşi reaşeze economia bazată pe consumul resurselor naturale. Cel mai probabil, Putin îi va permite lui Medvedev să facă pe prim-ministrul o vreme, după care îl va sacrifica pentru a pune în aplicare un plan de reformă economică reală.

Pentru Chişinău re-confirmarea lui Putin în calitate de ţar atotputernic nu înseamnă nimic bun şi nimic nou. Politicile Moscovei în regiune vor continua conform liniilor vechi de 20 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *