Actualitate

Ce joc face Germania în Moldova?

De altfel, soluția federalizării a fost propusă și prin planul Kozak, care era la un pas să fie acceptat de președintele Voronin. Rușii propuneau o federalizare a Republicii Moldova, în care Transnistria avea puteri sporite, iar rușii puteau să își mențină trupele 20 ani, ca garanție a respectării păcii în zonă.

Anii au trecut dar problema transnistreană nu s-a rezolvat. În schimb, în toți acești ani, am văzut o apropiere din ce în ce mai mare a Germaniei de Federația Rusă. Desigur, interesele economice, de multe ori, sunt cele care dictează jocul. Dependența energetică a Germaniei de gazul rusesc a contat cel mai mult. De altfel, am văzut și declarația lui Trump, de la începutul summit-ului NATO de la Bruxelles, care a spus că Germania este prizoniera Rusiei, din cauza acordului privind gazoductul Nord Stream 2. Trump a făcut declarații extrem de dure la adresa Germaniei, lăsând la o parte orice urmă de diplomație, dar punând degetul pe rană:

„Am o mare problemă cu Germania. Se presupune că tu lupți pentru cineva și acel cineva dă miliarde de dolari către cel de care tu îl păzești. Este multă furie la adresa faptului că Germania plătește Rusiei miliarde de dolari. Cred că este un lucru foarte rău și pentru Germania. Ce, ridică steagul alb?”

Republica Moldova este o țară mică și nu cred că mai trebuie specificat care este identitatea poporului de dincolo de Prut. Real, prietenii Moldovei sunt puțini. România are o datorie și este singura țară cu adevărat prietenă a Republicii Moldova. Restul sunt parteneri, iar interesul în relațiile diplomatice este tot ce contează.

Puțini o să recunoască adevărul, dar acesta trebuie spus. Moldova a ajuns teritoriul de joacă al marilor puteri. UE nu oferă nicio perspectivă de aderare. Federației Ruse îi convine să se păstreze status quo-ul actual, o țară prinsă la mijloc, care are trupe de ocupație la 40 minute de Chișinău, pe teritoriul transnistrean.

Ce face Germania în Moldova? În primul rând finanțează toate ONG-urile care promovează moldovenismul, națiunea civică. Moldovenismul este un curent politic, social, cultural și filologic care presupune că moldovenii ar fi o etnie separată, diferită de români, acum acest curent este îmbrăcat sub forma de ”națiune civică”. Investigații jurnalistice au surprins cum fostul ideolog al lui Voronin, Mark Tkaciuk a fost finanțat prin ONG-uri https://deschide.md/ro/stiri/politic/27922/Zacusca-„națiunii-civice-moldovenești”-pe-bani-germani-Tkaciuk-Popov-Pistrinciuc-Kulminski.htm

Acest lucru a fost semnalat și de fostul președinte Traian Băsescu, care în cadrul interviu ce avea ca temă recunoașterea statului a Kosovo, a spus:

“Probabil din aceleași motive pentru care Germania finanțează consistent fundații în Republica Moldova, care să vorbească de statalitate și moldovenism ca și concept. Germania își depășește limitele pe care poate să joace în politica externă și face rău”

„Eu nu vorbesc din auzite. Știu toate drumurile din Republica Moldova. Încă mai vrea cineva să mențină rămășițe ale Pactului Ribbentrop – Molotov, prin ONG-uri moldovenești susținute financiar de Germania”,

a adăugat fostul președinte al României. https://www.activenews.ro/stiri/Fostul-presedinte-Basescu-face-acuzatii-GRAVE-la-adresa-Germaniei-Berlinul-preseaza-Romania-sa-recunoasca-Kosovo.-Germania-finanteaza-consistent-fundatii-in-Moldova-care-sa-vorbeasca-de-statalitate-si-moldovenism-ca-si-concept-150619

Iată, însă, că lucrurile încep să depășească acest cadru. Ambasadorul Germaniei de la Chișinău, Julia Molnar, afirmă într-un interviu pentru Infotag: ”Dintre toate ideile care ar putea unifica societatea moldovenească, personal, mi se pare foarte atractivă cea care cheamă la crearea unei identități civice puternice care va permite cetățenilor acestei țări multietnice să-și expună viziunile referitoare la un stat echitabil și corect, indiferent de limba pe care o vorbesc și de origine”.

Iar toate aceste lucruri se întâmplă acum, la puține vreme după ce Kozk, părintele ideii de federalizare, a devenit reprezentantul special al lui Putin pentru Republica Moldova, înlocuindu-l pe Rogozin, declarat persona non-grata de către Guvernul Republicii Moldova.

Dincolo de faptul că declarațiile ambasadoarei nu dau decât apă la moară președintelui pro-rus, Igor Dodon, ele trebuie privite cu maximă îngrijorare, pentru că semnalează intrarea oficială a Germaniei pe alt drum, de la încurajarea pe sub masă, prin finanțarea proiectelor civice moldovenești, la asumarea în public a ștergerii identității unui popor, devenind astfel partener oficial al Federației Ruse, în jocul pe care aceasta îl face în Republica Moldova.

http://www.hrituc.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *