Editorial

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

Însă filmul de groază ține de ficțiune, pe când evenimentele de la noi țin de realitate, de realitatea Republicii Moldova. O tânără omorâtă în bătăi de trei adolescenți; altă tânără umilită, filmată și bătută de o ceată de indivizi, care abia au atins vârsta majoratului; o copilă omorâtă de altă copilă pentru o datorie… astfel de știri vedem practic în fiecare zi. De unde vine această ură, violență și lipsă totală de moralitate la copii și tineri?

Unii ar spune că din familie, alții – din societate. La general, ambele concluzii sunt corecte, însă o mare parte cred că aceste dereglări criminale la copii vin din ceea ce ne oferă societatea noastră. În limba engleză există termenul „role model, ce înseamnă o persoană de succes, care a muncit mult și a căpătat totul în viață datorită decenței, ambiției și bunului simț. Acești „role model” pot fi sportivi celebri, vedete, persoane publice și nu numai. În SUA de exemplu profesiile de jurist sau medic sunt considerate foarte prestigioase. Iar un jurist sau un medic bun este la fel de prețuit precum un sportiv de performanță. Un copil din SUA poate fi inspirat de o vedetă sau de un sportiv, la fel cum poate fi inspirat de un medic sau un jurist bun. Acum să vedem ce „role model-uri” oferă societatea noastră.

Modelul politicianului corupt are cu un trecut dubios, bogat peste măsură, laș, mincinos, cu legături criminale stabilite, corupt, egoist, cinic și absolut nepăsător față de lege sau Constituție. Politicienii onești n-au succes în țara noastră – așa că un copil care și-ar vrea să devină politician pe viitor are următorul „model de conduită” – să fure, să mituiască, să șantajeze, să omoare dacă e cazul, să înșele. Un mic rachet aici, un mic trafic de persoane acolo și uite-l, în 10/20 de anișori, individul este gata să devină politician și să-l doară-n cot.

Modelul slujitorului lui Dumnezeu. Nu mai este un secret pentru nimeni că biserica este una dintre cele mai profitabile afaceri în Republica Moldova. Cu Biblia pe buze și miile de euro în buzunar, preoții noștri huzuresc și se lăfăiesc în lux. Și nu ezită să le repete enoriașilor veșnica mantră despre „banul – ochiul dracului” și „sărăcia și decența unui bun creștin”.

Modelul jurnalistului vândut. Lucrez în presă de mai bine de 10 ani și pot să vă spun că este practic imposibil să ai un trai decent din salariul de ziarist onest. Un ziarist de succes în Moldova, în cele mai multe cazuri, este unul care se vinde, în dreapta și în stânga, indiferent de culoarea politică a cumpărătorului. Un ziarist de succes din Moldova n-are nevoie de onestitate, deontologie sau obiectivitate. Interesul personal, cinismul, lingușirea și lașitatea sunt „calitățile” de bază ale unui ziarist de la noi.

Modelul afaceristului-interlop. Discutam cândva cu o contabilă și doamna îmi spunea că în Moldova este imposibil să ai o afacere de succes și să nu încalci legea. Legea e atât de întortocheată încât orice afacere se sufocă dacă nu o evită, dacă nu mituiește, dacă nu duce contabilitate dublă, dacă nu se ocupă cu evaziune.

Modelul judecătorului corupt. Să fii judecător la noi nu înseamnă să slujești legea, ci stăpânul care plătește mai mult. Judecătorii din Moldova nu se sfiesc să toarne baliverne în declarațiile de avere, să organizeze dosare la comandă, să locuiască în palate, chipurile, lăsate de părinți, și să conducă mașini de lux pe care le-au cumpătat cu, atenție, 11 mii de lei.

Și acum să ne întrebăm, ce profesie ar vrea să practice un copil din Republica Moldova pe viitor când vede că medicii, profesorii, pompierii sau salvatorii au lefuri mizere, locuiesc în garsoniere strâmte și în fiecare lună se gândesc cum să reziste până la următorul salariu. Își va dori oare el să devină medic, sau profesor? Dacă da, cu siguranță, nu în această țară. Ca să trăiască bine aici, copilul din Moldova trebuie să-și antreneze de mic deprinderile criminale, să calce peste cei slabi, să nu aibă scrupule, să nu fie onest niciodată și, dacă e cazul, să aplice forța. Avem un viitor extraordinar – noua generație de moldoveni va fi formată din politicieni, judecători, preoți, funcționari și afaceriști pe de o parte, iar pe cealaltă parte, vom avea doar pușcăriași. Puținii oameni decenți vor fi priviți ca niște paria, și dacă vor avea posibilitatea, vor părăsi această țară.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *