Ultima oră

Cea mai scumpă Olimpiadă, cele mai ieftine medalii

Mii de ore de muncă, multe sacrificii, antrenamente dure şi obositoare, toate acestea pentru o medalie. Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Soci au pregătit cele mai mari medalii din istoria competiţiei, dar şi cele mai ieftine.

Revista Forbes a anunţat că o medalie de aur a costat în jurul a 566 de dolari (aproximativ 417 euro), fiind cu 20% mai ieftină decît recordul de valoare stabilit la Jocurile Olimpice de vară de la Londra din 2012. Atunci, o medalie de aur valora 708 dolari (aproximativ 522 de euro). De unde declinul? Sînt ruşii zgîrciţi?

De ce sînt aşa ieftine?
Nu are nici o legătură. Valoarea are de-a face cu scăderea preţului la aur şi argint din ultimii doi ani, în 2012 fiind practic preţul maxim atins pentru cele două metale preţioase.

Medalia de aur de la Soci cîntăreşte 531 de grame şi are o grosime de 10 milimetri şi un diametru de 100 de milimetri, făcînd din ea cea mai mare medalie din istoria Jocurilor Olimpice.

Dacă medalia din aur ar fi fost făcută din aur masiv, ar fi costat aproximativ 21.478 de dolari. Ultima dată cînd au existat medalii din aur masiv a fost în 1912, la Jocurile Olimpice de vară de la Stockholm, Suedia.

Cît valorează medaliile: una de bronz e 3 euro!
Acum, medaliile olimpice din aur conţin 525 de grame de argint, cu un semn distinctiv 960 (care atestă faptul că medalia este autentică), şi 6 grame de aur, cu un semn distinctiv de 999.

Medaliile de argint conţin 525 de grame de argint, cu un semn distinctiv de 960. Valoarea unei medalii este de aproximativ de 323 de dolari (aproximativ 297 de euro).

Cele de bronz sînt realizate dintr-un amestec de cupru cu zinc şi staniu, adică aliajul din care e compus bronzul, şi au un semn distinctiv, 460. Medalia de bronz valorează 3.25 dolari (aproximativ 3 euro).

Aceste preţuri nu reflectă munca şi alte cheltuieli pentru a face medalii.

Toate metalele folosite la fabricarea de medalii, inclusiv un aliaj ecologic-curat de cupru şi zinc pentru medaliile de bronz, provin din Rusia.

La Soci 2014 medaliile conţin şi un material policarbonat transparent, ceea ce le dă un sentiment de lejeritate în design.

Bijutieri, ceasornicari licenţiaţi şi designeri ruşi au luat parte la concursul pentru proiectarea medaliilor. Au fost propuse 11 modele şi, dintre acestea, un grup de experţi a ales designul.

gsp.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *