Timpul.md

Actualitate 17 Mai 2011 | 08:32

Cekistul A. Reşetnicov: Rusia e mumă, iar România - ciumă?

În ediţia de joi, 5 mai 2011, a cotidianului TIMPUL, am publicat ştirea „Comunistul Artur Reşetnicov a devenit român”, în care scriam că „Ministerul Justiţiei al României a publicat ordinul nr. 225/P din 3 mai 2011 „privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române unui număr de 416 persoane”. În lista persoanelor care au solicitat redobândirea cetăţeniei române cu menţinerea domiciliului în străinătate figurează, sub numerele 296 şi 297, soţii Reşetnicov, Alina şi Artur. Potrivit sursei, Reşetnicov a depus dosarul în 2010”.

La câteva zile de la publicarea acelei ştiri, fostul director al SIS-ului A. Reşetnicov a cerut redacţiei noastre să dezminţim respectiva informaţie fiindcă, cităm, „e una ponegritoare care lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia mea profesională”. Fideli principiilor deontologice ale meseriei, dezminţim informaţia, nu însă fără a face următoarele precizări.

Prima. Publicând materialul vizat, ne-am bazat nu numai pe coincidenţa numelui, dar şi pe informaţiile unor surse competente care ne-au asigurat că cel care a obţinut cetăţenia românească este anume deputatul comunist Artur Reşetnicov. Când ne-am convins că e vorba, totuşi, de alt A. Reşetnicov, chiar a doua zi, pe 6 mai, pe site-ul publicaţiei www.timpul.md, am publicat o altă ştire - „Reşetnicov NU ARE CETĂŢENIE ROMÂNĂ” - în care se menţiona că, „conform unor declaraţii ale oficialilor români, care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni, care au cerut lămuriri conducerii Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie de la Bucureşti, fostul şef al SIS-ului lui Voronin nu a primit cetăţenie română”. Aşadar, dezminţirea a venit din chiar partea redacţiei şi ne miră faptul că un ochi ager de fost cekist nu a observat acest lucru şi ne mai solicită o dezminţire.

A doua precizare se referă la o problemă extrem de delicată. Nicidecum nu putem să ne răspundem la întrebarea cum poate apartenenţa la cetăţenia unei ţări să „fie ponegritoare, să lezeze onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională”, precum insistă Reşetnicov? Dar dacă, de exemplu, noi am fi afirmat că Reşetnicov are cetăţenie rusă (mai ştii, poate că o are!) acest fapt tot i-ar fi lezat onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională? Sau Reşetnicov porneşte de la convingerea „patrioţilor moldoveni” că Rusia e mumă, iar România - ciumă? Nu aduce asta a xenofobie şi rasism? Întrebăm, nu tragem cu tunul.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus