Timpul.md

Internațional 24 Noiembrie 2015 | 10:04

Cel mai căutat terorist în cazul atentatelor de la Paris a trecut prin Italia, scrie Reuters

Salah Abdeslam, cea mai căutată persoană după atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie şi soldate cu 130 de morţi, a trecut prin Italia în luna august cu un însoţitor, dar prezenţa sa nu a fost semnalată întrucât nu era căutat la acel moment, a declarat luni o sursă.

Într-un caz separat, procurorii din Bari au deschis o investigaţie asupra unor persoane suspectate că ar fi militanţi islamişti şi care au trecut prin acest port de cinci ori în perioada februarie-august în drum spre Grecia, a menţionat o altă sursă citată de Reuters.

Această investigaţie pare să nu aibă nicio legătură cu atacurile de la Paris, a spus sursă citată din cadrul investigaţiei. Procurorii au suspiciunii că militanţii, folosind documente false, călătoresc prin Italia în drum spre Siria.

Cazul arată dificultăţile adunării de informaţii în cele 28 de state membre ale UE, în contextul în care forţele de securitate din fiecare ţară lucrează independent şi au priorităţi diferite.

Abdeslam este cetăţean belgian şi putea să călătorească liber în ţările din zona Schengen, în care nu există controale la frontieră. De la atacuri, unele ţări au impus controale temporare şi au existat apeluri de a se renunţă la sistemul fără frontiere.

Salah Abdeslam, al cărui frate Ibrahim s-a aruncat în aer în timpul atacurilor de Paris, a reuşit să fugă după atentate şi face obiectul unei căutări masive.

El s-a îmbarcat pe un feribot la Bari la 1 august, împreună cu un alt bărbat, spre localitatea Petraş, din Grecia. Abdeslam s-a întors de la Patras la Bari cu feribotul la 5 august.

Într-un interviu acordat unui site italian luni, ministrul de interne Angelino Alfano a confirmat că Abdeslam a trecut prin Italia. 'Ideea este că erau cetăţeni cu paşapoarte europene şi nu erau căutaţi de poliţie', a spus Alfano.

sursa: ziare.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus