Timpul.md

Actualitate 25 Mai 2018 | 11:46

Cel mai mare parc solar din Moldova a fost inaugurat. Unde se află acesta

Cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova – Parcul solar Fly Ren a fost inaugurat în comuna Băcioi. Acesta are o capacitate de 1 MW, este amplasat pe o suprafață de 2,5 ha și este construit din circa 400 de baterii fotovoltaice. Investițiile în parc sunt de circa 1 milion de euro și au fost suportate de două companii italiene, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii Drumurilor.

„Este un proiect important, care contribuie la consolidarea securității Republicii Moldova la capitolul energie. Astfel de proiecte vin să reducă din gradul de dependență a țării noastre față de resursele importate. Mai mult, energia este curată, fără emisii de CO2”, a declarat ministrul economiei, Chiril Gaburici.

În afară de generarea energiei electrice, proiectul mai prevede efectuarea de cercetări pentru dezvoltarea surselor alternative de energie, conform unui acord semnat cu Academia de Științe a Moldovei.

O instalație de 1 MW poate genera timp de un an calendaristic suficientă energie electrică pentru acoperirea consumului anual a circa 350 de familii. Potrivit informațiilor Ministerului Economiei și Infrastructurii Drumurilor, actualmente în Republica Moldova există 52 de unități de generare fotovoltaice, de diferite dimensiuni, care au o capacitate cumulativă de 3,92 MW.

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus