Timpul Liber

Cele 7 minuni ale iernii

1. Aurora boreală din Canada

În mijlocul nopţii, este atât de întuneric încât poţi să îţi ţii palma la câţiva centimetri de faţă şi tot să nu o vezi. E atât de linişte, încât zgomotul zăpezii care cade te face să tresari. Genele aproape îşi îngheaţă şi faci eforturi să le separi când clipeşti. Şi totuşi, ai fi fericit să stai acolo o noapte întreagă şi în multe altele care vor veni, pentru a avea şansa de a vedea una dintre cele mai misterioase privelişti ale naturii: luminile nordului sau aurora boreală.

Cu nişte condiţii de climă optime, localitatea Churchill din Canada este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a vedea luminile nordului. Tundra arctică şi pădurea boreală care încercuiesc oraşul au parte de peste 300 de nopţi de activitate aurorală în fiecare an. Manifestarea poate dura câteva ore sau dispărea în câteva minute. Aruncând culori roz, turcoaz sau verde, luminile iau deasupra ta o multitudine de forme, care te fac să te simţi parte din cel mai frumos spectacol de pe pământ.

2. St. Petersburgul îmbrăcat în gheaţă

În ianuarie, locuitorii din Sankt Petersburg, îmbrăcaţi cu haine groase şi cu căciuli de blană pe cap, stau înşiraţi, aşteptând arta "îngheţată". În fiecare iarnă, sculptorii transformă blocuri masive de gheaţă în forme elaborate de oameni, animale sau obiecte. Este o tradiţie care durează din 1740, când un întreg palat din gheaţă a fost construit pentru a celebra ziua de naştere a împărătesei Ana.

Când frigul le intră în cele din urmă în oase, locuitorii Petersburgului se încălzesc cu o vodcă, servită în pahare de gheaţă, dintr-un bar de gheaţă. "Cel puţin facem ceva cu gheaţa aceasta, în loc să alunecăm pe ea!", observă un patron fericit.

3. Migraţia renilor în Suedia

Una dintre cele mai spectaculoase migraţii are loc în fiecare an în Suedia. Când zăpada se aşează într-un strat gros peste tot, lacurile îngheaţă şi temperaturilor coboară sub 25 de grade Celsius, zeci de mii de reni îşi croiesc drum prin nordul Suediei, coborând din păşunile montane în pădure, unde îşi vor petrece lunga iarnă căutând de mâncare. Cei care îi acompaniază într-o călătorie care poate dura zece zile sau mai mult sunt proprietarii lor seminomazi Sami.

4. Clopotul scufundat al Italiei

Duceţi-vă spre Tirolul de Sud al Italiei şi veţi întâlni una dintre cele mai ciudate privelişti – o clopotniţă a unei biserici ce pare amputată, iţindu-se din apele îngheţate ale Lacului Resia.

Clopotniţa din secolul al XIV-lea este un momument care mai aminteşte de un sat scufundat în întregime sub apele unui lac artificial, creat în 1950 ca parte a unui proiect hidroenergetic. Localnicii îţi vor spune că dangătul clopotului bisericii încă poate fi auzit în nopţile reci, chiar dacă acesta a fost înlăturat când valea a fost inundată.

5. Apele fierbinţi din Yellowstone

Parcul Naţional Yelloswstone oferă un peisaj creat din sfărâmarea gheţarilor şi de erupţiile vulcanice. Este un loc unde pământul respiră şi bolboroseşte ca un cazan uriaş pus pe foc. În tărâmul unde hoinăresc elanii, urşii şi lupii, gheizerele şi izvoarele fierbinţi clocotesc, iar apoi explodează, aşa cum o fac încă din 1872, când a fost înfiinţat parcul.

Când temperaturile coboară şi zăpada se înalţă în straturi groase, parcul capătă un farmec special. Grupurile de turişti merg de-a lungul drumurilor marcate, admirând bizonii lăţoşi cum îşi croiesc drumul prin zăpada adâncă pentru a se încălzi în apele bazinelor termale. Se retrag câţiva paşi şi deodată un izvor fierbinte erupe, trimiţând un arc de apă clocotindă în aerul îngheţat.

6. Festivalul de gheaţă din Coreea

Când iarna rece şi uscată din Coreea vine, râurile din jurul Hwacheon – un oraş care se întinde în munţii de la nord de Seul – îngheaţă, iar peştii sancheoneo dispar sub un strat de gheaţă de 40 centimetri. Şi atunci încep "problemele". La fiecare început de an, în ianuarie, Hwacheon Sancheoneo Ice Festival aduce un val brusc de energie în acest colţ liniştit al ţării.

Sute de mii de vizitatori roiesc pe suprefeţele îngheţate, ca să încerce să prindă peştele. Între timp, focurile grătarelor se încing pe margine, aşteptând capturile proaspete.

7. Londra sub zăpadă

Este ora zece dimineaţa în centrul Londrei. Niciun autobuz nu coboară de-a lungul străzilor, descărcând pasagerii la fiecare stop. Nu sunt mulţimi de oameni îmbrăncindu-se pe Oxford Street pentru spaţiul de pe trotuar, iar uşile magazinelor rămân încuiate. Aceasta este viaţa reală în capitala londoneză, în rarele ocazii în care oraşul stă acoperit sub o pătură groasă de omăt.

Toată activitatea oraşului se mută însă în parcuri. În Hampstead Heath, unii au lăsat şovăiala deoparte şi rostogolesc un bulgăre uriaş de zăpadă. În Greenwich, şcolarii sărbătoresc neaşteptata lor zi liberă, dându-se la vale pe un tobogan de zăpadă. În centru, zăpada continuă să cadă peste o Londră pustiită, recompensând pe cei care se aventurează pe străzi cu magia de a avea un oraş doar pentru ei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *