Artă

Celor doi mari artişti le-a fost înălţat un monument

În această zi, la mormântul celor doi artişti de la Cimitirul Central din strada Armenească a venit mai multă lume. Au fost prezenţi primarul Dorin Chirtoacă, Excelenţa Sa Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, deputatul şi scriitorul Ion Hadârcă, şefa Direcţiei municipale Educaţie, tineret şi sport, Tatiana Tverdohleb, profesori, elevi, tineri, amatori ai cântecelor renaşterii naţionale scrise de marele compozitor şi interpretate de Doina şi Ion.

Cu această ocazie, la mormântul lor a fost inaugurat un monument, realizat de o echipă de arhitecţi ai primăriei în frunte cu arhitectul-şef interimar Radu Blaj. Monumentul reprezintă o placă de marmură care îi înfăţişează pe marii dispăruţi Doina şi Ion. Potrivit şefului cabinetului primarului general, Lilian Carp, pentru realizarea monumentului s-au cheltuit 150 de mii de lei din fondul de rezervă al primăriei.

Solicitată de TIMPUL, mama Doinei, doamna Eugenia Marin, ne-a declarat că e nespus de bucuroasă că, după 20 de ani de la dispariţia lor, Primăria Chişinăului a găsit mijloace financiare să le înalţe un monument. Ea ne-a spus că, în 2012, declarat de către Guvern drept Anul Doinei şi al lui Ion Aldea-Teodorovici, vor avea loc mai multe acţiuni culturale. „Ele deja au început pe tot traseul pe unde au fost ei şi au dus cântecul lor – din Republica Moldova până în toată România”. La mormântul lor a avut loc un parastas, oficiat de către un sobor de preoţi în frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu.

Tot sâmbătă, la Teatrul de revistă „Ginta Latină” a avut loc Gala laureaţilor Festivalului-concurs cu genericul „Două vieţi şi-o singură credinţă”. Galina Gârbea, metodistă principală la Direcţia municipală educaţie, tineret şi sport, responsabilă de organizarea manifestării, ne-a spus că mai întâi concursul s-a desfăşurat în toate sectoarele capitalei. Marele Premiu a fost câştigat de către elevele Lavinia Rusu (Liceul „Columna”), Felicia Dunaf (Liceul „Ion Creangă”) şi Diana Brescan („Liceul „Dadiani”).

Atât la inaugurarea monumentului, cât şi la Gala laureaţilor a interpretat cântece din repertoriul părinţilor săi Cristi Aldea-Teodorovici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *