Actualitate

Cetăţeni moldoveni maltrataţi în Transnistria, uitaţi de Republica Moldova

Cu excepţia părinţilor, fiilor, soţiilor, care înnebunesc de durere cu fiecare zi care trece, fără să-i poată ajuta pe cei dragi. Este şi cazul Antoninei Petiş, mamă a unui tânăr care este ţinut închis în Hlinaia, unul din cele trei aşa-zise penitenciare din stânga Nistrului. Femeia povesteşte că băiatul ei a fost legat cu lanţuri la mâini şi la picioare. Starea lui de sănătate s-a înrăutăţit drastic din cauza condiţiilor inumane de acolo. Mihai a fost ţinut în carcerele închisorii pentru aproape două luni, din motiv că „ar fi încălcat disciplina”. Nu este nici pe departe singurul caz de privare de libertate şi de tortură a cetăţenilor moldoveni în Transnistria. Oficialii însă strâng din umeri şi repetă una şi aceeaşi frază „nu putem controla teritoriul”. Deşi acest lucru nu este nici pe departe adevărat…

20 de ani de detenţie pentru moldoveni, şapte – pentru ruşi

„M-am dus să-l văd, să-i duc ceva de mâncare şi medicamente. Îl ţineau pe atunci într-un subsol. Avea lanţuri la mâini şi la picioare, cu nasul sfărâmat… Când m-a văzut, a vrut să-mi atingă mâna, i-a întrebat pe gardieni dacă-i permit. Aproape să ne atingem mâinile unul altuia când aceştia l-au lovit puternic din spate şi l-au îmbrâncit, continuând să-l lovească. L-au acuzat de tentativă de evadare…”, povesteşte cu vocea stinsă mama lui Mihai. Mihai Petiş a fost arestat în 2009, pe data de 27 august, pentru viol. În afară de el, au mai fost arestaţi încă trei moldoveni şi un rus. „ Fiul nostru a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, ceilalţi moldoveni până la 20 de ani, iar băiatului rus i-au dat şapte ani”. Mama lui Mihai însă este indignată de faptul că fiul ei nu a avut parte de un proces echitabil. „L-au judecat fără avocat, n-a avut nicio posibilitate de a se apăra. Chiar şi expertiza lor medico-legală a arătat că nu a fost niciun viol. Nici presupusa victimă nu a fost audiată. În calitate de martor am chemat o prietenă de-a fetei, care a spus judecătorului că aceasta nu a fost violată, că a executat o comandă a miliţiei, că a cerut bani de la băieţi, că a fost şantajată cu închisoarea de miliţieni, în cazul în care nu va face ce spun ei”, povesteşte Vasile, tatăl băiatului.


Închisoarea nr. 1 din Hlinaia 

20 de mii de dolari pentru eliberare

„Din culise” părinţilor li s-a spus că îşi pot vedea fiul acasă doar dacă vor achita 20 000 de mii dolari. Părinţii au avut la dispoziţie şapte zile, timp în care au reuşit să adune patru mii, bani care au fost transmişi unei persoane, dar care, ulterior, a dispărut.

 

Soţii Petiş spun că au solicitat de nenumărate ori sprijinul autorităţilor în cazul fiului lor. De fiecare dată primeau acelaşi răspuns – teritoriul nu poate fi controlat, deci ei nu pot face nimic pentru a-şi ajuta cetăţenii. „Când am înţeles că nu mai avem nicio soluţie, am încercat să dăm de victimă. Am găsit-o. Chiar ea a scris o declaraţie cu mâna ei că fiul nostru nu este vinovat cu nimic, dar miliţienii nici n-au vrut să se uite la cele scrise de ea, povestesc descurajaţi părinţii. Mai târziu, Procuratura din Bender a deschis o cauză penală pe faptul privaţiunii ilegale de libertate a lui Mihai Petiş, dar care a fost suspendată pe motiv că nu au fost „identificaţi infractorii din cauza situaţiei politice din regiune”.


Camera de transmitere a coletelor 

Cazul lui Mihai a ajuns la CEDO. Pe data de 18 ianuarie 2012, juriştii Asociaţiei „Promo-LEX” au expediat o cerere la Curtea Europeană. Părinţii speră că dreptatea le va veni de acolo, doar că nu se ştie când.


Închisoarea nr. 3 din Tiraspol

„Statul nu se implică suficient în cazul cetăţenilor moldoveni arestaţi în stânga Nistrului”

Ion Manole, directorul Asociaţiei „Promo-LEX”: „Din păcate, la moment, nu există un mecanism de apărare a drepturilor cetăţenilor moldoveni din regiunea transnistreană. În majoritatea cazurilor, autorităţile moldoveneşti vin cu acelaşi mesaj, că nu pot controla zona. Ţinem să menţionăm că nu sunt depuse eforturi suficiente pentru a soluţiona cazurile de tortură şi reţinere ilegală. Municipiul Bender este controlat de ambele părţi, deci atât poliţia, cât şi miliţia fiind obligate să investigheze orice infracţiuni în comun. Juriştii noştri s-au ocupat şi de cazul lui Mihai Petiş. De vreme ce acesta nu a avut parte de un proces echitabil, nu putem să-l învinuim pentru fapta ce i se incriminează, pentru că nu s-au elucidat toate circumstanţele cazului. Şi apoi trebuie respectată prezumţia nevinovăţiei”.


Condiţiile de detenţie din închisoarea nr. 3 

Formele de tortură aplicate cel mai frecvent în Transnistria sunt

• Extensiunea membrelor
• Vătămările degetelor
• Electroşocuri
• Înţeparea unghiilor cu acul
• Lovituri cu obiecte tari
• Imitarea împuşcăturii
• Lovituri cu bastoanele de cauciuc peste tălpi
• Izolarea în carcere

Tortura psihologică

• Şantajul cu violul soţiilor şi fiicelor
• Şantajul cu reţinerea în izolatoare a rudelor
• Şantajul cu detenţia în celulele cu deţinuţii bolnavi infecţioşi

Condiţiile de detenţie

În anul 2011 în cele trei penitenciare din Transnistria au fost închişi circa 2.800 de deţinuţi. Pentru comparaţie, în RM, în cele 19 penitenciare sunt deţinuţi peste 6.200 de deţinuţi. La trei deţinuţi le revine un singur pat. Aceştia dorm pe rând. Mâncarea care li se serveşte conţine viermi, iar apa – rugină. Veceurile din camerele deţinuţilor sunt despărţite printr-un perete. Blocul sanitar constă… dintr-o căldare, de multe ori fără capac, plasată în colţul celulei. Aceştia nu beneficiază de servicii medicale. În unul din penitenciarele din Tiraspol activează un medic fără licenţă.


Carcerele, unde au fost închişi anul trecut aproape trei mii de oameni 

Informaţiile au fost oferite de Asociaţia „Promo-LEX”, în cadrul clubului de presă „Fenomenul torturii şi reabilitarea victimelor acesteia în regiunea transnistreană a RM”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *