Timpul.md

Lumea 11 August 2011 | 16:00

China a construit primul său purtător de avioane. SUA este nedumerită

China a scos în mare primul său purtător de avioane. Unele state asiatice se tem deja că pretenţiile teritoriale ale chinezilor vor fi mult mai agresive. 

China a terminat construcţia primului său purtător de avioane. Acesta este fosta navă maritimă sovietică nefinisată numită Variag, pe care chinezii au cumpărat-o în 1998 din Ucraina şi au modernizat-o ulterior.  Deocamdată nava nu are un nume nou, dar se presupune că aceasta se va fi botezată Shi LAng, după numele unui general chinez din sec. al XVII-lea, care a ocupat insula Taiwan. Departamentul de Stat al SUA a cerut deja explicaţii privind scopul utilizării acestui purtător de avione, precum şi mai multă transparenţă în achiziţiile militare pe care le fac autorităţile de la Beijing. 

Apariţia în largul mării a unui purtător de avioane chinez a tensionat şi mai mult relaţiile dintre China şi statele din jur. Japonia, Vietnam şi Insulele Filipine se aşteaptă la noi provocări din partea marelui vecin care prezintă în mod făţiş pretenţii teritoriale asupra unor insule din Marea Chineză de Sud şi Marea Chineză de Est. Cu toate acestea, potrivit analistului militar Ma Ding Sheng din Hong Kong, citat de agenţia Associated Press, vor trece aproape zece ani până marinarii şi piloţii chinezi vor învăţa să exploateze cu adevărat primul lor purtător de avioane. 

Timpul.md (I.M.)


 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus