Actualitate

Chisinaul vrea sa influenteze Strasbourgul

Curtea Constitutionala (CC) a decis ieri ca sunt constitutionale modificarile operate de parlamentul precedent prin care se interzice persoanelor cu dubla si multipla cetatenie sa detina un sir de functii publice si eligibile in stat. Decizia CC vine cu putin timp inainte ca Marea Camera a Curtii Europene pentru Drepturilor Omului sa se pronunte pe acest caz. Potrivit presedintelui Curtii Constitutionale, toti cei sase judecatori au votat unanim impotriva sesizarii deputatului PLDM Vlad Filat.

Chiar daca anterior Pulbere a anuntat ca, inainte sa examineze aceasta chestiune, Curtea Constitutionala va astepta decizia CEDO, ieri, CC a luat o hotarare, incercand sa „influenteze” Strasbourgul. „Prin acest text, noi ne-am staruit sa dam de inteles si CEDO, si altor institutii europene ca RM respecta toate documentele internationale pe care le ratifica. Dar, deoarece suntem suverani si independenti, suntem in drept sa punem anumite conditii fata de cetateanul RM, nu conteaza ca e deputat sau functionar public. Cetateanul trebuie sa le indeplineasca. Altfel, noi putem sa punem sub mare semn de intrebare suveranitatea si independenta statului nostru ?ara Moldovei”, a spus Pulbere. „Este o decizie foarte contradictorie”, a comentat hotararea CEDO presedintele Curtii Constitutionale.

La CC, Filat a fost reprezentat de cunoscutii avocati Vitalie Nagacevschi si Alexandru Tanase, deveniti intre timp deputati pe listele PLDM. In zadar au incercat ei sa convinga cu pledoariile lor magistratii ca primeaza Conventia Europeana cu privire la cetatenie si ca, in general, este inadmisibil ca un stat sa ratifice un document international, fara a inainta careva pretentii, iar dupa ani buni sa se trezeasca ca are pretentii. Potrivit lui Al. Tanase, respectiva lege a avut un scop electoral si a urmarit excluderea din viata publica a peste jumatate de milion de cetateni, pe motiv ca nu ar fi loiali statului. Deputatul PLDM a enumerat un sir de declaratii si de decizii ale oficialilor europeni si institutiilor europene care au recomandat Chisinaului sa nu adopte aceasta lege sau sa o modifice. Pe de alta parte, viceministrul Justitiei a tinut-o una si buna: nu pot exista doua juraminte de loialitate concomitente fata de doua state diferite. In replica, Tanase a adus in discutie cazul deputatului comunist Sidorov, care, anterior, detinuse functia de „ministru al Justitiei al rmn” si care avea si cetatenie rusa. „Nimeni n-a pus la indoiala loialitatea lui”, a spus Tanase. „Este modul in care institutiile statului inteleg sa ia decizii. Avem deja al doilea caz, intr-o perioada foarte scurta – dupa recunoasterea alegerilor si refuzul de a lua in discutii problema fraudarii lor -, care ne confirma faptul ca CC nu este echidistanta, nu este impartiala si serveste intereselor partidului de guvernamant”, a comentat decizia Curtii Constitutionale Vlad Filat.
Reprezentantii PLDM spera ca, la 16 septembrie 2009, Marea Camera a CEDO isi va pastra pozitia initiala, condamnand guvernul de la Chisinau pentru ca a ingradit iarasi drepturile si libertatile propriilor cetateni de a alege si de a fi alesi. In cazul unei hotarari CEDO in favoarea reclamantului Al. Tanase, CC va trebui sa-si revada hotararea si s-o aduca in concordanta cu decizia instantei de la Strasbourg.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *