Sănătate

Cifrele sănătăţii perfecte: 120/80; 99; 200

Tensiunea arterială: 120/80 mmHg

Tensiunea arterială perfectă este de 120/80, în care cifrele de sus reprezintă tensiunea sistolică, iar cele de jos – diastolică. “Cu cât sunt mai mici, cu atât e mai bine”, consideră Holly Thacker, directorul Centrului specializat pentru sănătatea femeilor, de la clinica din Cleveland, SUA. Tensiunea arterială înaltă, sau hipertensiunea, are indicele 140/90 mmHg sau mai mare. Despre hipertensiune se spune că este cea care omoară în tăcere, deoarece adesea nu prezintă simptome care ne-ar pune în gardă, iar în cazul unei neglijări îndelungate poate conduce la crize, boli de inimă, de rinichi, şi la probleme de vedere sau de memorie. Dacă cifra de sus este între 120 şi 139, iar cea de jos între 80 şi 89, înseamnă că vă aflaţi în stare de pre – hipertensiune, care de asemenea este însoţită de riscuri.
Recomandări: Consultaţi medicul. Pentru a coborî aceste cifre, consumaţi bucate care ar conţine un număr redus de grăsime, urmaţi diete reduse în sodiu, practicaţi exerciţiile fizice, menţineţi greutatea corporală normală, renunţaţi la alcool, nu fumaţi, evitaţi stresul.

Cantitatea de zahăr din sânge: 99 mg/dL sau mai mică

Nivelul de zahăr din sânge se măsoară în miligrame per decalitru (mg/dL), iar testul se face cu cel puţin opt ore după ultima masă. Norma optimă este de 99 mg/dL. Nivelul de 126 mg/dL sau mai mare indică prezenţa diabetului, starea în care organismul nu poate produce doza suficientă de insulină, o substanţă ce preface zahărul din sânge în energie. Diabetul dublează riscul bolilor cardiace sau a celor de rinichi, pierderea vederii etc.
Recomandări: De la vârsta de 45 de ani, consultaţi medicul, apoi faceţi acest lucru o dată în trei ani. Medicul vă poate indica acest test şi mai devreme, dacă sunteţi supraponderat sau aveţi diabetici în familie). Pentru a menţine un nivel optim al zahărului în sânge, aveţi grijă să nu adăugaţi în greutate.

Colesterolul total: sub 200 mg/dL

“Cu cât este mai mare nivelul de colesterol, cu atât e mai mare şi riscul de a avea o inimă bolnavă”, susţine Nieca Goldberg, directorul Centrului de Cardiologie de pe lângă Universitatea din New York. Pentru a minimaliza aceste riscuri nivelul colesterolului total trebuie să se afle sub 200 mg/dL (colesterolul se măsoară în miligrame de colesterol per decalitru de sânge). De obicei, neplăcerile le creează aşa-numitul colesterol „rău” (LDL), deoarece un nivel înalt de LDL poate cauza formarea plăcilor pe pereţii vaselor arteriale, ceea ce poate conduce la accidente vasculare. În majoritatea cazurilor, nivelul optim de LDL este sub 100 mg/dL (şi mai mic de 70 mg/dL, pentru diabetici şi cardiaci.

Recomandări: Începând cu vârsta de 20 de ani, trebuie să faceţi testul pentru colesterolul total, precum şi pentru determinarea nivelului altor lipide, trigliceride din organism. Dacă aveţi colesterolul în limitele normei, nu e nevoie să repetaţi testul, decât peste cinci ani. În caz contrar, cea mai bună metodă de a vă îmbunătăţi nivelul de colesterol este să reduceţi greutatea corporală, sa practicaţi exerciţiile fizice şi dietele ce nu conţin grăsimi saturate şi colesterol, să verificaţi aceste cifre anual. Şi chiar dacă faceţi toate acestea, oricum ar trebui să vi se prescrie şi anumite medicamente pentru a reduce nivelul de colesterol.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *