Timpul.md

Actualitate 13 August 2020 | 11:39

Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj-Napoca. Boc: Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice. Va fi o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor

Cimitirul-parc ”Moş Ion Roată” din Cluj-Napoca, cu o capacitate de peste 5.500 de morminte şi cu o capelă pe patru niveluri, a fost finalizat, iar lucrările acu fost recepţionate. Cimitirul se întinde pe 20 de hectare, iar costurile s-au ridicat la circa 51 milioane de lei, iar conform primarului municipiului, Emil Boc, conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice şi preluat şi în România pentru a dezvolta spaţiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere.

”Noul cimitir-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someşeni, pe strada Moş Ion Roată f.n., este amenajat pe o suprafaţă de peste 20 hectare şi cuprinde 5.553 morminte, 1.856 urne columbar şi o capelă. Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice şi preluat şi în România pentru a dezvolta spaţiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor”, a anunţat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Edilul oferă şi detalii despre proiect: 85.550 metri pătraţi spaţii verzi amenajate (5.500 buc. arbuşti, 2.115 buc. arbori şi 200 ml gard viu); 55.396 mp pentru circulaţii: semicarosabile - 21.806 mp; pietonale - 20.990 mp; parcaje 12.600 mp; 68.394 mp amenajări morminte; 575 mp suprafaţă construită clădiri; 919 mp suprafaţă desfăşurată clădiri; 5.553 morminte; 1.856 urne columbar.

De asemenea, a fost construită o capelă pe niveluri, demisol, parter şi etaj. Aceasta include ”sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare şi oficii, două vestiare, două birouri, sală de mese cu oficiu, dar şi grup sanitar pentru persoanele cu dizabilităţi, situat la demisol”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a făcut precizări şi în privinţa paşilor care urmează a fi făcuţi până la concesionarea spaţiilor din cimitir.

”După obţinerea avizului din partea Direcţiei de Sănătate Publică, va urma aprobarea Hotărârii de Consiliu local pentru modificarea Regulamentului de funcţionare a cimitirelor şi aprobarea Hotărârii de Consiliu local privind preţurile pentru concesiunea spaţiilor pentru acest nou cimitir-parc.

Lucrările au costat aproape 51 milioane de lei, fără TVA (50.919.836,82 lei), iar executantul a fost SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL.

https://www.news.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus