Internațional

Cine este Abu Bakr al-Baghdadi care vrea să preia al-Qaida

Jihadiștii din SIIL- Statul Islamic in Irak si Levant – au acum drept țintă capitala Bagdad. Armata irakiană spune ca a reușit deocamdată să îi oprească din drum și că pregătește o contraofensivă. Execuțiile au avut loc la periferia orașului Tikrit, după ce insurgenții sunniți au ocupat provincia irakiană Salahedin.

Totuși, cine este Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic al Irakului şi Levantului (ISIS/ISIL)? Se spune că acesta poartă o mască atunci când vorbește cu luptătorii săi, având grijă să rămână departe de „luminile rampei”, spre deosebire de predecesorii săi la conducerea diverselor facţiuni islamiste.

Ba mai mult, în octombrie 2011, SUA l-au desemnat pe al-Baghdadi drept terorist şi au anunţat că oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii care ar duce la capturarea sau la uciderea lui.
Dintre toți liderii jihadiști proeminenți, Abu Bakr al-Baghdadi este printre cei mai misterioși capi. Și misticismul lui – de acum cel puțin – a fost lustruit de capturarea grupului său din orașul Mosul.

Descris de unii drept „noul Osama bin Laden”, capul lui „se vinde” pentru o recompensă de 10 milioane de dolari, în timp ce există doar două poze cu el. Ambițios și violent, are o reputație de un lider militant și tactician.

Se spune că Baghdadi menține un profil scăzut chiar în rândul propriilor săi susținători înarmați, care sunt în jur de 7000 de luptători. El nu este adeptul declarațiilor înregistrate video, iar unele surse susțin că poartă o mască atunci când abordează comandanții săi, aducându-i porecla de „șeicul invizibil”.

Ce se știe despre Baghdadi, care are un nume de împrumut, în funcție de serviciile secrete americane, inclusiv Abu Dua și Dr. Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai – este că s-a născut în 1971 într-o familie religioasă, în Samarra, la nord de capitala irakiană. Baghdadi a obținut un doctorat în educație la Universitatea din Bagdad.

Potrivit unor relatări, el ar fi fost cleric într-o moschee în timpul invaziei forţelor aliate din 2003.
Alte versiuni acreditează ideea că actualul lider SIIL era un militant jihadist încă din timpul regimului lui Saddam Hussein. El ar fi fost deţinut timp de 4 ani la Camp Bucca, o locaţie din sudul Irakului unde americanii au dus mulţi lideri locali Al Qaeda.

Al-Baghdadi – care aproape sigur nu este numele său real, ci un „pseudonim de războinic” – s-a impus ca lider al grupării Al Qaeda în Irak (din care ulterior s-a format SIIL) în anul 2010 şi s-a remarcat în eforturile de fuziune cu Frontul al-Nusra din Siria.

Ayman al-Zawahiri, liderul Al Qaeda, i-a cerut însă lui al-Baghdadi să se concentreze pe operaţiuni în Irak. Presa internaţională remarcă faptul că al-Baghdadi şi luptătorii săi l-au sfidat în mod deschis pe şeful Al Qaeda, iar unii comentatori consideră în prezent că liderul SIIL are printre islamişti un prestigiu mai mare decât al-Zawahiri. Acesta din urmă se bazează pe renumele, trecutul şi celulele Al Qaeda în Pakistan, Peninsula Arabă şi Africa de Nordînsă rămâne, până la urmă, un teolog islamic.

În schimb, al-Baghdadi se bucură de reputaţia unui tactician foarte organizat şi nemilos pe câmpul de luptă, ceea ce, potrivit analiştilor, face SIIL mai atractivă decât Al Qaeda în special printre jihadiştii tineri.

Conform unui comentariu din Washington Post, Abu Bakr al-Baghdadi poate fi „adevăratul moştenitor” al lui Osama bin Laden.
Grupul său, cunoscut pentru metodele sale brutale, este fără îndoială forța combatantă cea mai eficientă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, iar în Irak a reușit să preia sub control ample teritorii și are acum în vizor Bagdadul.

Totuși, există cel puțin un mister deslușit cu privire la ceea ce vrea Baghdadi. El crede că musulmanii din lume trebuie să trăiască sub un singur stat Islamic, guvernat de legea Sharia, primul pas fiind instituirea unui califat în regiune, la granița dintre Siria și Irak.

Sursa: Telegraph.co.uk (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *