Actualitate

Cine este Ye Jiangming, influentul om de afaceri chinez care a pus mâna pe Rompetrol

Cu banii chinezilor în spate, KMG International (KMGI) se va extinde în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii, "în contextul proiectului global One belt, one road", precizează compania.

Un viitor optimist pentru Rompetrol (KMGI)

„Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii. Acest joint-venture va beneficia de potenţialul resurselor energetice din Kazahstan şi de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităţilor în contextul proiectului global «One belt, one road».

Proiectul reprezintă o oportunitate excepţională pentru KMGI din perspectiva extinderii operaţiunilor sale în Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investiţiilor”, susţine Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupul KMGI deţine principalele active, adaugă managerul. „În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multiplicatoare în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv.“

Misteriosul miliardar chinez

În spatele aceste operaţiuni stă miliardarul chinez Ye Jiangming, fondator, director executiv şi preşedinte al China Energy Company Limited (CEFC China), compania privată chineză care a preluat pachetul majoritar de acţiuni la KMG International, fosta Rompetrol, de la KazMunayGas.

La 40 de ani, controlează un conglomerat cu afaceri de peste 42 de miliarde de dolari, locul 229 pe lista Global Fortune 500, şi care pare să joace un rol cheie în strategia Chinei în sectorul petrolier şi în proiectul pe termen lung "One Belt, one Road".

Ascensiunea lui Jiangming în afaceri a început în 2002, când a fondat CEFC China prin preluarea unor active din sectorul petrolier. A început să extindă afacerile pe plan internaţional cu ajutorul unor credite din partea mai multor bănci de stat, "un privilegiu pentru o companie cu acţionariat privat", notează revista Fortune, care l-a inclus anul trecut pe locuil 2 în topul celor mai bogaţi şi influenţi oameni de afaceri din lume cu vârste sub 40 de ani.

CEFC a încheiat acorduri de aprovizionare cu petrol în ţări precum Kazahstan, Qatar, Abu Dhabi şi Ciad şi a investit în companii mixte cu diferite companii de stat din China pentru a asigura transportul importurilor de ţiţei în ţară. Ye Jiangming este caracterizat drept "un exemplu rar de jucător puternic din sectorul privat în China, cu interese aliniate cu ale guvernului".

Investiţii şi extindere în Europa

La finele anului trecut CEFC a devenit cel mai fierbinte investitor din Praga, cumpărând cel mai mare club de fotbal din Cehia, Slavia Praga, dar şi o editură cehă, câteva clădiri istorice din perioada Renașterii, una dintre cele mai vechi fabrici de bere din țară. Mai mult decât atât. A obţinut un pachet de control în J&T Finance Group din Praga, făcând CEFC prima companie privată chineză care deține o bancă europeană. Cheltuielile companiei au totalizat 1,5 miliarde de dolari când totul a fost spus și terminat, constată Fortune.

Publicaţia Fortune susţine că ascensiunea rapidă a lui Ye Jiangming ridică multe semne de întrebare referitor la legăturile dintre el, CEFC și elementele naționaliste din Armata Chinei – legături care pot conferi putere și prestigiu în China, dar pot complica relaţiile cu potențialii parteneri din străinătate.

Cât despre Rompetrol (KMGI), apoi cu cu banii CEFC China în spate, aceasta are planuri de extindere pe pieţele europene şi va deveni una dintre porţile Chinei către Europa. Cel puţin aşa reiese din anunţurile companiei de după parafarea tranzacţiei cu investitorul chinez.

CEFC a plătit aproximativ 650 de milioane de dolari pentru pachetul majoritar la fosta Rompetrol. Kazahii păstrează un pachet minoritar semnificativ, de 49%.

De notat că în Moldova Rompetrol (KMGI) deţine o reţea de 79 de benzinării şi este al doilea operator ca mărime pe piaţa petrolieră, după ruşii de la Lukoil.

mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *