Actualitate

Cine vrea sa distruga Colegiul de Informatica?

Ministerul Educatiei si Tineretului refuza sa organizeze concursul pentru ocuparea functiei de director al Colegiului de Informatica, iar un sir de specialitati, existente aici timp de patru decenii, au fost eliminate din programa de studii, multi profesori riscand sa ramana pe drumuri.

O situatie alarmanta s-a creat la Colegiul de Informatica dupa demisia directorului acestei institutii, regretatul Petru Buceatchi. Postul de director a ramas vacant din septembrie 2007. De atunci, in aceasta functie s-au perindat trei directori interimari. Pe 11 septembrie 2008, colectivul pedagogic s-a adresat ministrului Educatiei si Tineretului, Larisa Savga, cu rugamintea de a respecta Regulamentul cu privire la organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea postului de director al institutiei de invatamant mediu de specialitate, adoptat si pus in aplicare de minister in 2004. Alineatul 11 din art. 47 „Administrarea institutiilor de invatamant preuniversitar si mediu de specialitate” din Legea Invatamantului (Monitorul Oficial 62-63/692) prevede ca „institutiile de stat de invatamant mediu de specialitate sunt conduse de directori, numiti in functie prin concurs de catre ministerele de resort”. Totodata, pct. 1.6 din Regulamentul amintit stipuleaza ca „pentru postul de director se anunta un concurs cu doua luni inainte de la data expirarii termenului de alegere a directorului… sau in termen de o luna din momentul cand postul respectiv devine vacant”. Amintim ca postul de director al colegiului este vacant din 3 septembrie 2007! Astfel, ministerul de resort si-a incalcat in mod flagrant propriul regulament.

Deoarece nu a primit niciun raspuns, colectivul pedagogic s-a adresat Comisiei parlamentare pentru tineret, invatamant, stiinta si mijloace de informare in masa, presedintelui parlamentului si sefului statului. Demersul adresat sefului statului a fost semnat de 70 de profesori din cei 106. In el se spune, intre altele, ca, pe 3 noiembrie 2008, in functia de director-interimar a fost numita Ludmila Bolboceanu, fost functionar la MET, in prezent pensionara. Semnatarii scrisorii atentioneaza ca, in scurt timp (scrisoarea e semnata pe 17 decembrie 2008 – n.r.), „L. Bolboceanu a reusit sa demonstreze colectivului ca promoveaza un stil autoritar si antipedagogic de conducere, a dat dovada de lipsa de respect fata de cadrele didactice cu o bogata experienta, dar si fata de pedagogii mai tineri, recurgand la intimidari, amenintari si insinuari neintemeiate la adresa acestora”.
Abia dupa ce colectivul s-a adresat conducerii de varf a statului, ministerul de resort a dat un raspuns formal. In scrisoare, viceministrul Galina Bulat il informeaza pe directorul adjunct al Colegiului, Vitalie Zavadschi, ca, „in conformitate cu legislatia in vigoare, urmeaza a fi anuntat un concurs pentru ocuparea functiei de director al Colegiului de Informatica din Chisinau”. Scrisoarea e datata cu 13 ianuarie 2009. De atunci s-au scurs luni in sir, dar ministerul n-a mai organizat concursul in cauza.

Asupra colectivului s-au abatut si alte necazuri. Potrivit lui Vitalie Zavadschi, institutia este „decapitata” si prin lichidarea specialitatilor. In 2007 n-a fost anuntata admiterea la specialitatile „Drept” (care exista aici de trei decenii) si la „Cibernetica si informatica economica” (functioneaza de 15 ani). Aceasta s-a intamplat in pofida faptului ca Comisia de acreditare si evaluare a apreciat pregatirea specialistilor la ambele specialitati cu o nota mai mare de 9. In 2009, a fost sacrificata specialitatea „Contabilitate” (predata aici de 40 ani) si inlocuita cu una noua – „Comunicatii postale”. „Nu inteleg de ce s-a facut acest lucru, caci specialitatea data exista la Colegiul Politehnic din Chisinau. Anul trecut am avut sapte specialitati, iar acum – numai trei, dintre care una noua”, ne spune cu nedumerire Vitalie Zavadschi. Totodata, anul curent planul de admitere la aceasta institutie a fost redus cu 27 la suta si multe cadre didactice raman fara lucru.

De rand cu Ministerul Educatiei, considera directorul adjunct, vina pentru aceste consecinte o poarta si actualul director interimar. De exemplu, profesorii au plecat in concediu fara a fi anuntati, fara a fi preveniti ca la toamna nu vor avea de lucru. Doar acum, dupa 13 august, administratia le-a expediat profesorilor scrisori privind expirarea contractului de munca la 31 august 2009. In plus, ne-a spus Zavadschi, interimarul a declarat ca stie cine dintre profesori a semnat petitiile expediate in instante si a dat de inteles ca se va rafui cu ei.

Contactata de TIMPUL, Ludmila Bolboceanu a refuzat sa raspunda la intrebarile noastre, motivand ca „nu aude” si ca nu se afla in tara, iar numerele formate de noi la minister ne anuntau ca sunt „temporar suspendate”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *