Actualitate

Coalitia ros-oranj instraineaza patrimoniul municipal

Consilierul municipal Oleg Cernei a cerut sa fie reexaminata decizia CMC din 1 august 2008, cand – cu voturile comunistilor, pepecedistilor si pesedistilor – 1,25 ha de pamant din sectorul Ciocana, Chisinau, au fost vandute la un pret derizoriu, desi acest teren se afla in litigiu. Timp de circa zece ani, aici au fost parcari pentru soferii care locuiesc in aceasta zona. Noii proprietari, vazand ca locuitorii acestui sector continua sa-si parcheze masinile la locul vechi, i-au alungat cu focuri de arma.

Proiectul de decizie privind vanzarea celor 1,25 ha de pamant a fost introdus pe ordinea de zi a consiliului municipal in sedinta care a avut loc la 1 august 2008, la propunerea consilierului PPCD Eugenia Starcea. Acest proiect de decizie n-a fost coordonat cu niciun viceprimar, n-a contrasemnat nici secretarul consiliului, ci a fost semnat doar de Vladimir Modarca, arhitectul-sef al municipiului.
De fapt, lotul constituie motivul unor procese de judecata indelungate. In 1997, prin decizia primariei Chisinau, acest teren din sectorul Ciocana a fost dat in arenda Intreprinderii Individuale „Haiducul Puscasu” si SRL „Rodea-Lux”. Mai tarziu, in 2006, prin decizia CMC, lotul a fost arendat de Asociatia veteranilor de razboi ai batalionului de politie cu destinatie speciala. In 2007, CMC a anulat si aceasta decizie. Insa, la 23 iunie 2008, Curtea de Apel Chisinau obliga CMC sa perfecteze actele necesare pentru restabilirea relatiilor de arenda cu II „Haiducul Puscasu”. Cu toate acestea, la 1 august, stiind ca exista decizia Curtii de Apel, CMC adopta decizia de a vinde acest teren. Mai tarziu, la 10 decembrie, si Curtea Suprema de Justitie se pronunta pentru prelungirea contractului de arenda cu „Haiducul Puscasu”.

„E straniu faptul ca, desi SRL „Codru” s-a adresat la autoritatea publica locala cu un demers de a i se oferi 0,7 ha de pamant, unii dintre consilieri, fiind foarte amabili, i-au vandut tocmai 1,25 ha de pamant cu 5 mln. 500 mii lei. Daca ar fi fost organizata o licitatie, pe acest teren s-ar fi putut lua chiar si 25 mln. lei. E importanta o precizare: aceasta decizie a fost votata la 1 august, intr-o sedinta clandestina nocturna, fiind inca un exemplu de instrainare frauduloasa a patrimoniului municipal”, a mentionat consilierul Oleg Cernei. Conform deciziei CMC, pe acest lot, SRL „Codru” urmeaza sa construiasca un centru comercial si o parcare auto cu multe niveluri. Oamenii insa nu vor avea in curand acolo o noua parcare, deoarece „Codru”-lui i s-a permis sa amenajeze temporar o piata agroindustriala.

Vizavi de acest caz exista si un recurs al procuraturii prin care se solicita recunoasterea nulitatii deciziei CMC din 1 august 2008, privind vanzarea lotului din str. M. Sadoveanu 1, pe motiv ca „CMC a instrainat terenul proprietate publica, fara organizarea unei licitatii”. Dar nici recursul procuraturii nu i-a deranjat pe consilieri.
Cei mai revoltati de situatia creata sunt cetatenii care locuiesc pe str. M. Sadoveanu. Soferii sustin ca au cumparat locurile pentru parcare inca in vara trecuta si ca trebuie sa fie despagubiti pentru investitiile facute. Totusi, arhitectul-sef al orasului, Vladimir Modarca, ne-a declarat ca parcarea a fost provizorie, iar termenul de arendare a terenului pentru aceasta a expirat. Totodata, el a precizat ca primaria se afla in litigiu cu firma care a cumparat terenul, dupa ce primarul Dorin Chirtoaca a contestat decizia CMC de vanzare a acestui teren. Pe acei care au nevoie de parcari, arhitectul-sef i-a sfatuit sa se adreseze la pretura de sector, ca sa le indice unde sunt locuri libere. Referindu-se la biserica inaltata pe o portiune a lotului in cauza, Modarca a mentionat ca ea ar trebui sa fie demolata din „contul celor care au construit-o abuziv, fiindca este o constructie neautorizata”.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *