Timpul.md

Comentariu 26 Decembrie 2011 | 09:29

Comedia transnistreană

“Candidaţii Moscovei au fost învinşi în alegerile de la Tiraspol” - cam aşa ar trebui să sune ideea principală a articolelor ce vor relata despre alegerile prezidenţiale din republica separatistă Transnistria. 

Ar trebui să fie un fel de ştire bombă care să ajungă în mass-media occidentală. Nici nu m-aş mira foarte tare dacă această dezinformare grosolană va fi preluată de agenţiile de ştiri globale. De acolo ştirea „înfrângerii Moscovei la Tiraspol” va pătrunde cu uşurinţă în redacţiile ziarelor şi televiziunilor occidentale. Până la urmă câţi ziarişti care ştiu să facă diferenţa între Kaminsky, Şevciuk şi Smirnov credeţi că există la Londra sau la Berlin? Formula „Moscova învinsă la Tiraspol” va fi extrem de atractivă pentru o mulţime de ziarişti care vor fi luaţi de valul unei euforii nefundamentate.

De fapt nu este vorba decât de o mare păcăleală, o comedie în care presa rusă a jucat un rol extrem de important. Mai întâi liderul de 20 de ani din Transnistria a fost „executat” prin intermediul presei. De multă vreme se vorbea de fraudele financiare desfăşurate în regiunea transnistreană sub patronajul lui Igor Smirnov. Însă acestea au devenit subiect pentru mass-media de la Moscova abia în momentul în care Igor Smirnov a refuzat pensionarea. Vreme de 20 de ani Igor Smirnov a fost bun, peste noapte a devenit foarte rău şi a fost îndepărtat. Au mai rămas în cursă doi candidaţi: Anatol Kaminsky şi Evgheni Şevciuk. Kaminsky a fost vopsit de presa rusă în culorile Moscovei, dar de câştigat alegerile le-a câştigat Evgheni Şevciuk. Concluzia vine aproape de la sine: „Moscova a fost învinsă la Tiraspol!” Oare aşa să fie? Nici nu au fost anunţate rezultatele oficiale ale alegerilor de la Tiraspol că au apărut articole care oferă explicaţii pentru acest „vot extraordinar”. Chipurile ar fi vorba de o reflecţie a protestelor de la Moscova, răspândite prin cine ştie ce telepatie misterioasă până la câteva mii de kilometri. Rămân neclare foarte multe lucruri: va fi judecat Smirnov pentru fraudele dezvăluite cu atâta insistenţă în ultima perioadă? Şi unde va fi judecat? La Moscova sau la Tiraspol? Sau va fi lăsat să se bucure de „pensia” lui câştigată cu atâta trudă în ultimii 20 de ani?

Moscova are nevoie la Tiraspol de un lider „anti-sistem”, de un lider nou despre care să se bănuiacă faptul că nu ar fi legat printr-un cordon ombilical de cancelariile Kremlinului. Un astfel de lider nou „anti” ar fi cât se poate de folositor pentru viitoarele negocieri de reglementare a conflictului transnistrean. Vom şti cu precizie maximă ce interese reprezintă Evgheni Şevciuk în momentul în care ne va comunica viziunea sa privind rezolvarea conflictului transnistrean. Indiferent în ce limbă va fi comunicată această viziune – engleză, rusă, moldovenească sau germană – vom şti cu ce avem de-a face dacă se va vorbi din nou despre federalizare şi despre menţinerea trupelor ruse în Transnistria. Dacă Şevciuk va insista asupra menţinerii trupelor ruse în Transnistria atunci vom şti cu siguranţă că am avut de-a face cu o comedie jucată la Tiraspol după un scenariu scris la Moscova. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus