Istorie

Comuniştii ruşi: Stalin nu a ordonat masacrul de la Katyn

"Există documente convingătoare şi dovezi materiale care arată că executarea ofiţerilor polonezi nu a fost efectuată de NKVD din URSS în primăvara anului 1940, ci de forţele de ocupaţie naziste în toamna lui 1941", se arată într-o declaraţie semnată de liderul PC, Ghennadi Ziuganov şi citată de AFP.

Această scrisoare apreciază că nota directorului NKVD, Lavrenti Beria, purtând semnătura lui Stalin şi în care este propusă executarea a peste 20.000 de ofiţeri polonezi, este un fals "pregătit la începutul anilor ’90 de anturajul lui Boris Elţin", primul preşedinte rus.

Preşedintele Dmitri Medvedev a menţionat că nu are niciun comentariu de făcut pe acest subiect, Rusia recunoscând de mult timp responsabilitatea sovietică în acest masacru.

În urma invadării unor regiuni poloneze de către URSS în 1939, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost ucişi în pădurea Katin şi la Mednoe, în Rusia, precum şi la Harkiv, în Ucraina.

Timp de mai multe decenii, Uniunea Sovietică a acuzat naziştii că au comis aceste asasinate. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în acest masacru.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *